Dani horske muzike u Bijeljini

Milanka Mitrić
Dani horske muzike u Bijeljini

Bijeljina - U Centru za kulturu Semberija od 10. do 14. maja biće održan 17. horski festival “Majske muzičke svečanosti”. Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće više od 30 horskih ansambala, koji će se takmičiti u sedam takmičarskih kategorija.

Učesnici festivala su mješoviti i mješoviti kamerni horovi, horovi koji izvode pravoslavnu duhovnu muziku, ženski horovi, muški horovi, dječiji horovi i folklorni ansambli sa tradicionalnom muzikom, a u sklopu festivala biće održano i takmičenje solo pjevača.

- Ove godine očekujemo 30 horova, i to iz Turske, Hrvatske, Srbije, Republike Srpske, FBiH i Slovenije, koji će u četiri dana, kroz revijalne i takmičarske nastupe, prikazati svoje programe. Festival počinje svečanim koncertom u četvrtak, 10. maja, u 20 časova, na kojem će tradicionalno nastupiti hor “Srbadija” - rekao je Stevan Čukić, portparol festivala.

U okviru festivala u petak, 11. maja, nastupiće mnogobrojni horovi iz inostranstva i održati “Koncert prijateljstva”. Subota i nedjelja su tradicionalno rezervisane za takmičenje horova po kategorijama.

- U subotu nas očekuju takmičenja dječjih, ženskih i muških horova i ansambala sa tradicionalnom muzikom. Naveče od 19 časova je proglašenje rezultata prvog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika. Prije tog proglašenja, imaćemo zanimljiv nastup jednog tamburaškog orkestra iz Hrvatske. Nedjelja je tradicionalno rezervisana za takmičenje mješovitih i mješovitih kamernih horova, kao i kategoriju pravoslavne duhovne muzike, koja će najprije početi od 11.30 časova u crkvi Svetog Đorđa, a zatim se sadržaji nastavljaju u Centru za kulturu. Uveče od 19 časova je ponovo proglašenje pobjednika drugog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika - pojasnio je Čukić.

Zahvaljujući izuzetno zapaženim rezultatima u Barseloni, ostvarili su kontakte sa mnogim horovima iz inostranstva, ali i iz okruženja.

  • Ono što možemo istaći je da je organizacija ovog festivala protekla jako dobro. Raduje nas što se na festivalu pojavljuju novi horovi i što su to horovi iz inostranstva, zahvaljujući našem izuzetno zapaženom nastupu i rezultatu u Barseloni, gdje smo s njima ostvarili kontakte. Zatim, tu je dosta horova iz okruženja, koji su za naš festival čuli upravo od naših prethodnih učesnika. Prosto, zbog dobre organizacije, dobrog prijema i lijepog vremena koje imaju u Bijeljini, žele ponovo da dođu - dodao je Čukić.

Žiri na festivalu

Mi smo se i ove godine potrudili da horove ocjenjuje višečlani žiri, u čijem će sastavu biti: profesor dr Desanka Trakilović, prof. dr Jelena Milićević-Trakilović, Mladen Matović, Saša Pavlović, Halum Bolaz iz Turske, Dragana Čičević, Igor Sarajlić i drugi, kazao je Čukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana