Vječno djelo najvećeg psihologa književnosti

Priredila: Mirna Pijetlović
Vječno djelo najvećeg psihologa književnosti

Moskva - Kada uđete u književni svijet dramatičnih dijaloga i filozofske rasprave, neizbježno je da pomislite na jednog od najvećih pisaca ruske i svjetske književnosti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog koji je napustio ovaj svijet na današnji dan prije 135 godina, ali njegovo djelo i dalje živi, i danas ostavlja snažan, neizbrisiv utisak moći pisane riječi.

Prema širini i značaju uticaja, posebno u modernizmu, on je bio svjetski pisac u rangu Šekspira i Servantesa, a njegova najpoznatija djela "Zločin i kazna" i "Braća Karamazovi" predstavljaju vrhunac njegovog književnog izraza.

Realizam Dostojevskog predstavlja svojevrsni prelaz prema modernizmu, jer njegovo stvaranje upravo u epohi modernizma postaje neka vrsta uzora načina pisanja.

Zanimljiva je činjenica da je Dostojevski imao problema sa kockom. Tako je i jedno od njegovih najpoznatijih djela, "Zločin i kazna" napisano u rekordno kratkom roku i brzo objavljeno da bi uspio da isplati kockarske dugove.

"Braća Karamazovi" je posljednja knjiga Dostojevskog. To je roman složene strukture u čijem je centru sudbina porodice Karamazovih. Osim toga, poznati su i njegovi romani "Kockar" i "Idiot".

Utemeljivač je psihološkog romana, a po mnogim kritičarima je i preteča egzistencijalizma. Stvaralaštvo i ime Dostojevskog je vremenom postalo sinonim za duboku psihološku analizu.

Osjećaj za zlo i ljubav prema slobodi učinili su njegovo djelo vrlo relevantnim za 20. vijek, vijek dva svjetska rata, masovnih ubistava i totalitarnih režima.

Njegove ideje i inovacije u formi književnog djela duboko su uticale na mnoge filozofe i pisce, Fridriha Ničea, Albera Kamija, Žana Pola Sartra, Mihaila Bulgakova. Njemački pisac Tomas Man naziva Dostojevskog najvećim psihologom svjetske književnosti.

Citati

* Svi ideali ovog svijeta ne vrijede suze jednog djeteta

* Glupan koji je postao svjestan da je glupan, nije više glupan

* Oni koji znaju da govore, govore rijetko

* Svaki je čovjek pred svima i za sve kriv

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana