Ljiljana Habjanović-Đurović za “Glas Srpske”: Ne smijemo da dozvolimo da nas uplaše prijetnje

Ratomir Mijanović
Ljiljana Habjanović-Đurović za “Glas Srpske”: Ne smijemo da dozvolimo da nas uplaše prijetnje

Trebinje - Kada se molim Bogorodici živonosnom istočniku, kažem - daj mi da budem jedna mala, najmanja kap sa tvog izvora – eto i ova knjiga je mali, najmanji kamenčić u toj velikoj građevini naše ljubavi i poštovanja prema svetom Vasiliju.

Rekla je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnica Ljiljana Habjanović-Đurović, koja je predstavila svoju knjigu “So zemlji” u Trebinju.

- Osećam se kao na ispitu. Zato što znam koliko je narod ovog kraja vezan za svetog Vasilija i koliko ga vi doživljavate ne samo kao svog - jer ga kao svog doživljava sav naš narod – nego ga doživljavate kao da vama više pripada, da ne kažem kao da imate neko veće pravo na njega od svih nas drugih koji ga volimo i poštujemo - rekla je Habjanović-Đurović.

O svetom Vasiliju napisala je knjigu kroz koju se dogmatske istine prenose nenametljivo, što je umijeće velikog pisca. O životu Stojana Jovanovića, koji je postao sveti Vasilije je pisala iz teološkog ugla, a pisala je o njemu kao o čovjeku sa svim vrlinama, strahovima, tugom i teškim pitanjima.

- Za svaku knjigu koju pišem potrudim se da nađem što više istorijskih izvora. Oslanjam se i na narodno pamćenje, zapisano u narodnim pesmama i legendama. I naravno, za onaj teološki deo, koji je uvek jedna duhovna nadgradnja svakog mog romana - potrudim se da pročitam knjige svetih otaca koje govore o toj temi. U romanu sam se bavila teološkom temom - mučeništva i čudotvorenja. Osim pomenutih izvora, imala sam čast da me je primio vladika Atanasije Jeftić u Tvrdošu, a on je najbolji poznavalac života svetog Vasilija - i sam mnom je podelio nešto od tog znanja - kazala je Habjanović-Đurović.

Kad je riječ o porukama koje se mogu izvući u vremenu otuđenosti od vjere i bližnjih Habjanović-Đurović je navela da je sveti Vasilije čitav život radio da bi sačuvao čistotu vjere.

- Čitav njegov život, sve što je govorio i radio i ono zbog čega je trpeo - sve je to bilo iz jednog jedinog razloga: zato što je čuvao veru pravoslavnu, što se borio za čistotu i opstanak čiste vere pravoslavne, čuvajući na taj način dušu svog naroda. Dakle, njegova poruka je vrlo jasna, aktuelna je i u ovo vreme i u svim vremenima, a glasi: da ne smemo da dozvolimo da nas uplaše pretnje, niti zavaraju obećanja, da ne smemo, kako je to lepo rekao naš narod - da prodamo veru za večeru. Verujem da i u ovom vremenu postoji čovek koji je dostojni naslednik i svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog - a to je mitropolit Amfilohije - dodala je Habjanović-Đurović.

Svjetlost svijetu

 

Sveti Vasilije Ostroški vekovima je so zemlji i svetlost svetu. Od svetitelja i danas tražimo pomoć i utehu i duhovnu okrepu. U narodu Hercegovine je najpoštovaniji svetitelj. Generacije i generacije Hercegovaca odrastaju uz priče o svetom Vasiliju. O njegovom životu u Mrkonjićima, boravku u Zavali, Tvrdošu, Svetoj Gori, Rusiji, Pećkoj patrijaršiji - do ishodišta, manastira Ostrog u Crnoj Gori, svetionika pravoslavlja - navela Habjanović-Đurović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana