Kočićevo pero Damiru Karakašu

Aleksandra Madžar
Kočićevo pero Damiru Karakašu

Banjaluka - Književnik iz Hrvatske Damir Karakaš dobitnik je književne nagrade "Kočićevo pero" za knjigu "Sjećanje šume", koju tradicionalno u jesen dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka/Beograd".

"Kočićevo pero" se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, a ovaj put jednoglasnu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu: predsjednik Nikola Vukolić i članovi Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Karakašu će priznanje biti uručeno 10. novembra na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu.

- Ove godine izašlo je iz štampe treće izdanje djela "Sjećanje šume" pripovjedača, romansijera i dramskog pisca Damira Karakaša. U naše vrijeme kada je interesovanje za knjigu opalo i kada je svijet zahvatila pandemija nečitanja, ovo je zaista pažnje vrijedan izuzetak - kazao je Vukolić.

Damir Karakaš je, objašnjava Vukolić u "Sjećanju šume", napisao roman o odrastanju, seoskom djetinjstvu dječaka koji otvorenim očima gleda svijet oko sebe, željan da ga upozna, doživi nešto neobično, nesvakidašnje i uzbudljivo.

- Djelo je komponovano poput mozaika. Ali, dok u klasičnom mozaiku pločice iz kojih je sastavljena cjelina strogo naliježu jedna na drugu, u "Sjećanju" ima između njih dosta slobodnog prostora, pa se iznesena epizoda može asocijativno širiti u svim pravcima. Ni epizode nisu opterećene događanjem nego je događaj tek nagoviješten, a čitalac treba da ga razvije i usmjerava u pravcu koji odgovara njegovom doživljaju i poimanju stvari - ističe Vukolić.

Za Karakašovo djelo kaže da je inteligentno, zanimljivo, moderne kompozicije, dinamičnog ritma, čistog jezika i maksimalne ekonomizacije vremenom i prostorom.

- Treće izdanje romana je dokaz da je pisac uspio da nađe formulu djela, koje sažetošću, uvjerljivošću i estetskom sugestijom vraća povjerenje u literaturu, koja ispunjava biće svojom ukupnom prisutnošću - zaključio je predsjednik žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana