Замке на терену продужиле рок за изградњу Улога

Маријана Миљић
Замке на терену продужиле рок за изградњу Улога

Бањалука - У изградњу хидроелектране "Улог" на Неретви код Калиновика до сада је уложено више од 25 милиона марака, а због проблема на терену рок за завршетак радова и пуштање електране у рад помјерен је за мај 2022. године.

Компанији "ЕФТ група" додијељена је концесија за овај пројекат на 30 година, а први радови почели су крајем 2010. изградњом система приступних путева. У почетку је било предвиђено да електрана почне да ради 2017. године, али су то спријечила непланирана дешавања на терену. Након тога, рок је помјерен на 2020, а сада на додатне двије године.

 - Изградња хидроелектране била би завршена у предвиђеном року да се концесионар није суочио са многим проблемима на терену. До сада је изграђен далековод за градилиште, приступни путеви и започети радови на профилу бране. Међутим, главни радови морали су бити привремено обустављени због веома сложених геолошких услова за изградњу бране. Након детаљних истраживања и анализе техничка рјешења су прилагођена геолошким условима терена и настављени су радови - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Наводе и да је због наведених проблема који нису могли бити познати у моменту закључења уговора о концесији и чињенице да је "ЕФТ група" у овај пројекат до сада уложила више од 25 милиона КМ продужен рок изградње хидроелектране "Улог" с обзиром на то да је завршетак пројекта у интересу обје стране.

- Новим планом предвиђено је да хидроелектрана буде изграђена и пуштена у рад 2022. године - навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

У складу са тим и Регулаторна комисија за енергетику РС измијенила је документацију за хидроелектрану "Улог".

- Регулаторна комисија за енергетику оцијенила је на сједници одржаној 22. децембра прошле године да је потребно дозволу за градњу хидроелектране "Улог" издати на период важења до 22. маја 2022. године, што је усаглашено са роком за изградњу објекта дефинисаним у анексу уговора о концесији - став је Регулаторне агенције за енергетику РС.

Примједбе

Представници Спортско-риболовног друштва "Улог" из Калиновика истакли су на општој расправи у вези са издавањем дозволе за изградњу хидроелектране "Улог" да "ЕФТ група" треба да приликом градње предузме мјере за спречавање, ублажавање или санацију штетних утицаја на животну средину и испуни услове из Закона о рибарству. Представници Регулаторне комисије за енергетику су истакли да се већ "ЕФТ група" на то већ обавезала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана