Увоз потапа домаће пиваре

Маријана Миљић
Увоз потапа домаће пиваре

Бањалука - Прекомјеран увоз и пракса појединих великих компанија да користе трансферне цијене како би избјегле плаћање ПДВ-а на пуну вриједност увезеног пива годинама гуше пивску индустрију у БиХ и доводе до њеног потонућа.

Проблем домаћој производњи представља и слаба контрола увозног пива, односно нередовно узимање узорака за испитивање, због чега постоји и опасност да на тржишту БиХ завршава и пиво сумњивог квалитета.

Директор Сектора привреде Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ Огњенка Лаловић истиче да је потребна помоћ институција БиХ да би биле елиминисане баријере на тржишту пуном примјеном законских одредаба, али и подизање свијести потрошача о куповини домаћег производа.

- Пивска индустрија у БиХ налази се у неповољним условима и постала је неуравнотежена због високе стопе увоза пива, док с друге стране извоз опада - рекла је Лаловићева.

Увоз пива у Европи креће се испод десет одсто укупне потрошње, а у веома ријетким случајевима прелази 20 одсто, док у БиХ чини и до 70 одсто од укупне потрошње.

- Необична је и чињеница да знатан удио у увезеном пиву чине пива средњих или ниских цијена, док су у већини осталих земаља увезена пива виших цијена, из категорије премијум пива - навела је Лаловићева.

Групација произвођача пива и безалкохолних пића у БиХ Спољнотрговинске коморе у својим анализама наводи да власти у БиХ при увозу прекомјерних количина пива, али и других производа не реагују и довеле су само до примјене непостојећег законодавства.

Продаја домаћег пива од 2012. до 2015. године биљежи пад од 10.604 хектолитра, а производни капацитети су искоришћени само 40 одсто, што је поражавајуће у односу на увоз овог производа.

- Изузетак је "Бањалучка пивара", која је посљедњих година повећала производњу и прешла праг производње од 400.000 хектолитара - истакла је Лаловићева.

Генерални директор "Бањалучке пиваре" Николас Пени наглашава да је љетна сезона ове године погодовала продаји пива и омогућила им да реализују своју љетну кампању, која је укључивала више промоција и догађаја него икада раније.

- Налазимо се на путу да остваримо наш укупни годишњи план. За девет мјесеци ове године продато је 370.000 хектолитара пива и остварен нето профит од 6,66 милиона КМ - казао је Пени.

Нагласио је да питање политике акциза у БиХ представља највећи ризик и пријетњу пословању "Бањалучке пиваре".

- Пиваре у БиХ боре се против додатног повећања акциза, јер вјерујемо да за то нема никаквог оправдања. Ако на крају дође до новог повећања акциза, оно ће имати девастирајући ефекат на пивску индустрију у БиХ и неће довести до убирања додатног новца, како се то очекује - навео је Пени.

Значај

У Спољнотрговинској комори навели су да све производне компаније, па тако и пиваре у БиХ, имају велики значај.

- Постоји директни значај, односно кроз запошљавање и уплате високих пореских обавеза, али и индиректни кроз ангажовање више стотина домаћих добављача - навели су у СТК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана