Увоз млијека пао 29 одсто

Анита Јанковић Речевић
Увоз млијека пао 29 одсто

Бањалука - Увоз млијека у РС смањен је у првој половини ове године за 28,98 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што је показатељ да се домаћи мљекари успјешно одупиру конкуренцији из Европске уније.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је биланс увоза и извоза млијека у првом полугодишту веома задовољавајући упркос негативним очекивањима од ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ од 1. фебруара ове године.

- Резултати показују да је, бар кад је у питању Српска, био неоправдан страх мљекара да ће након ступања на снагу адаптираног ССП-а доћи до раста увоза млијека - истакли су у Министарству пољопривреде РС.

Вриједност увезеног млијека у РС у првом полугодишту износила је 4,06 милиона КМ, док је у истом периоду годину раније вриједио 5,72 милиона КМ. Увоз млијека у ФБиХ је порастао са 54,64 милиона у првих шест мјесеци прошле на овогодишњих 61,57 милиона марака.

- Подаци показују да ФБиХ остварује енорман увоз млијека и млијечних прерађевина у односу на РС и чак 94 одсто увоза поменутих производа заврши у ФБиХ - рекао је портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Александар Мацановић.

Истовремено, извоз млијека и млијечних прерађевина из РС константно расте. У првој половини ове године Српска је остварила извоз у вриједности од 10,04 милиона, док је у истом лањском периоду он вриједио 8,03 милиона марака.

- У првом полугодишту извоз млијека из РС је на годишњем нивоу порастао за око 25 одсто. За разлику од увоза, позитивне резултате у области извоза млијека и млијечних прерађевина биљежи и ФБиХ - истакао је Мацановић.

Структура размјене у сектору млијека и млијечних производа је, међутим, веома неповољна.

- БиХ извози највише сировину, односно сирово млијеко, док увозимо углавном сиреве и млијечне прерађевине. Увоз сирева, односно производа више технолошке фазе, попут намаза и осталих производа чини више од 50 одсто увезених млијечних производа - каже начелник Одјељења за сточарство у Министарству пољопривреде РС Младен Стојановић.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да су подаци о расту извоза и паду увоза охрабрујући за фармере, јер су гарант да ће прерађивачи откупити све количине млијека које произведу.

- Производња млијека у РС је у благом расту упркос мањем броју фармера, а до повећања извоза је дошло јер смо успоставили бољи квалитет. Опстанак у мљекарском сектору је загарантован само повећањем квалитета и количине произведеног млијека, а то се постиже увођењем нових технологија и нове генетике на фарме - каже Николић и додаје да уз примјену најновијих технологија нема бојазни да ће квалитет нашег млијека бити лошији него у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана