Успорен раст економије РС

Маријана Миљић
Успорен раст економије РС

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у другом кварталу ове године 1,7 одсто, што је лошији резултат у односу на прво тромјесечје и сва четири квартала прошле године.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је највећи раст БДП-а у другом овогодишњем кварталу забиљежен у прерађивачкој индустрији која је била у плусу 5,6 одсто. У сектору трговине, оправке моторних возила, саобраћаја, складиштења, хотелијерства и угоститељства БДП је порастао четири одсто.

Финансијске дјелатности забиљежиле су раст од 3,7 одсто, док је у области вађења руде и камена, производње и снабдијевања струјом, гасом паром и климатизацији остварен раст од 3,6 одсто. Област умјетности, забаве и рекреације имала је раст БДП-а од два процента, а јавне управе и одбране, обавезног социјалног осигурања, образовања, здравствене заштите и социјалног рада од 1,2 процента. Грађевинарство је у другом кварталу имало раст БДП-а од свега један одсто, а сектор информација и комуникација од 0,3 одсто.

С друге стране, највећи пад БДП-а забиљежен је у пољопривреди, шумарству и риболову - 3,2 одсто. Минус од 0,8 одсто остварен је у области стручне, научне и техничке, те административне и помоћне услужне дјелатности.

Привредници истичу да је раст БДП-а од само 1,7 одсто дестимулативан и да показује да успорава економски развој.

- На основу садашњих показатеља тешко можемо очекивати да овим темпом остваримо раст БДП-а од прошле године. На спорији раст дефинитивно су се одразиле неповољне временске прилике, које су посебно оставиле траг у пољопривреди. То је значајно умањило приносе житарица, а посебно кукуруза. Посљедице у воћарству оставили су рани мразови, а касније и суша. Поред тога, ова грана бори се и са недостатком радника за обављање одређених послова. И великом броју предузећа недостаје квалитетног кадра, што додатно успорава раст економије - казао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Истиче да су за сада охрабрујући једино подаци за прерађивачку индустрију која биљежи највећи раст.

- Она би упркос бројним проблемима и до краја године могла биљежити добре резултате. Од других сектора то тешко можемо очекивати и до краја године не можемо прогнозирати значајнији раст БДП-а. Добро би било када бисмо остварили раст који смо имали у прошлој и првом кварталу ове године - казао је Видић.

РС је у цијелој прошлој години имала раст БДП-а од 2,9 процената.

Раст БДП у 2017. години

2,2%- први квартал

1,7% - други квартал

Раст БДП у 2016. години

2,5% - први квартал

2% - други квартал

3,4% - трећи квартал

3,6% - четврти квартал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана