Технометал нуди 1,3 милиона КМ за Нови мермер

Маријана Миљић
Технометал нуди 1,3 милиона КМ за Нови мермер

Бањалука - Предузеће "Технометал" из Власенице понудило је 1,3 милиона марака за државни капитал у Фабрици украсног камена "Нови мермер" из Шековића, а да ли ће то бити прихваћено, одлучиће Влада РС.

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС је 17. новембра прошле године расписала тендер за продају акција из портфеља Акцијског фонда РС у предузећу "Нови мермер", који је био отворен до 16. јануара.

- На тендер је пристигла једна понуда. Ријеч је "Технометалу" из Власенице. Све остале информације сматрамо повјерљивим до момента подношења извјештаја Влади РС - казали су у ИРБ-у РС, којем је ово трећи покушај продаје државног капитала у шековићком предузећу.

У "Технометалу", који се бави производњом, трговином и услугама, нису хтјели да коментаришу куповину "Новог мермера" док не буде завршена процедура у вези са преузимањем тог предузећа.

У "Новом мермеру" се надају да би нови власник могао дићи ово предузеће на ноге и да ће почети  биљежити запажене резултате.

- За успјешно пословање потребно је зановити машине јер у њих није улагано још од деведесетих година прошлог вијека. Тиме бисмо проширили и асортиман производа, што је важно за озбиљнији излазак на инострано тржиште. Тренутно радимо за купце у БиХ, Србији и Црној Гори - казао је директор "Новог мермера" Миленко Челић.

Нагласио је да је прошла година била једна од бољих за ово предузеће.

- Губитак предузећа у 2016. износио је око 50.000 марака, а он је знатно смањен у прошлој години. Исплатили смо и око 15 плата запосленима и немамо већих дуговања - навео је Челић и додао да тренутно запошљавају осам радника и да у зависности од обима посла ангажују додатни број запослених.

Влада РС је 2008. године купила "Мермер" за 1,08 милиона марака. Тај потез услиједио је након 12 покушаја стечајне управе да пронађе новог власника. Послије тога назив фабрике промијењен је у "Нови мермер".

Украсили низ грађевина

"Мермер" је изграђен 1972. године, а својим производима украсио је многе грађевине широм бивше Југославије.

Производи из Шековића су уграђени у новосадску дворану "Спенс", хотел "Интернационал" у Београду и многе зграде на Црногорском приморју. "Мермер" из Шековића прије стечаја стизао је и до Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана