Све спремно за набавку два авиона

Глас Српске
Све спремно за набавку два авиона

БAЊA ЛУКA - Преговори за обезбјеђивање кредитних средстава за куповину два авиона за компанију "Скај Српска" приведени су крају, а послије одобрења Министарства финансија Републике Српске, кренуће се у процедуру јавне набавке.

Казао је ово у интервјуу Срни директор Јавног предузећа "Скај Српска" Зоран Ињац. Он је нагласио да се ради о веома повољним условима кредитирања, којима ће бити "покривено" више од 80 одсто вриједности авиона, и то на период од 12 година отплате.

- Искористили смо посљедњи тренутак да се започне са процедуром за набавку авиона да бисмо спремно дочекали укидање виза становницима Српске, јер је сада право вријеме за успостављање редовног ваздушног саобраћаја са Aеродрома Бања Лука - рекао је Ињац, нагласивши да ће за враћање кредита бити задужено предузеће "Скај Српска", које већ послије три године, поред исплате кредита, очекује и зараду на продатим авионским картама.

Ињац тврди да тек са набавком авиона постају исплатива досадашња улагања у реконструкцију писте на Aеродрому у Бањој Луци, набавку опреме за сервисне послове за одржавање авиона, пријем и отпремање путника, као и изградњу новог торња за контролу ваздушног саобраћаја у Маховљанима, у шта је уложено више од десет милиона марака.

- Планом авиокомпаније "Скај Српска" предвиђено је да се у првој години пословања превезе око 100.000 путника - рекао је Ињац.

Он је подсјетио да је сјеверозападни дио РС једини регион са више од милион становника у југоисточној Европи, који као административно и економско средиште није умрежен у систем редовног међународног ваздушног саобраћаја са неким од главних аеродрома у ЕУ.

Ињац је упозорио да ће Српска, ако не набави летјелице и тиме дефинитивно затвори могућност развоја ваздушног саобраћаја из РС, изгубити могућност да дође у позицију у којој је сада, јер ће конкурентска компанија из ФБиХ онемогућити коришћење тренутно неискоришћених ваздухопловних права из билатералних уговора који су временски ограничени.

Према његовим ријечима, тиме би РС добила врло оскудну понуду за коришћење само одређених дестинација од "Ер Босне" из ФБиХ.

"Ер Босна"

Зоран Ињац је казао да о доброј процјени за улагања у развој ваздушног саобраћаја у Српској говори и примјер ФБиХ, јер се са аеродрома у Сарајеву годишње превезе око пола милиона путника, додајући да је ФБиХ из буџета суфинансирала компанију "Ер Босна" са десет милиона марака годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана