Снежана Вујинић, директор Инвестиционо-развојне банке РС: Кредити подстакли развој привреде РС

Маријана Миљић
Снежана Вујинић, директор Инвестиционо-развојне банке РС: Кредити подстакли развој привреде РС

Пласмани Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС на крају прошле године износили су 2,1 милијарду марака, а највише новца одобрено је кроз кредите привреди и становништву.

Кредити ИРБ-а сачували су 54.000 постојећих и отворили додатних 5.000 радних мјеста. Кроз стамбене кредите кров над главом добило је више од 10.000 становника. У буџет РС уплатили смо 76 милиона КМ дивиденде, рекла је директорица ИРБ РС Снежана Вујинић.

ГЛАС: Колико су на крају прошле године износили пласмани ИРБ РС?

ВУЈИНИЋ: Укупни пласмани износили су више од 2,1 милијарду КМ. Највише новца одобрено је кроз кредите и то 1,7 милијарди, док је значајна подршка домаћој економији од 473 милиона КМ обезбијеђена путем пласмана у хартије од вриједности емитената са подручја РС. Развој јавних услуга и руралних подручја подржан је са око три милиона марака бесповратног новца.

ГЛАС: Какви су ефекти кредита ИРБ-а на развој привреде?

ВУЈИНИЋ: Пласирајући око двије трећине кредитних средстава у привредне дјелатности утицали смо на обликовање производних резултата и допринијели њеном јачању. Пружили смо значајан допринос запослености, јер смо нашим кредитима омогућили очување више од 54.000 постојећих и отварање 5.000 нових радних мјеста.

ГЛАС: Колико новца је пласирано у стамбене кредите?

ВУЈИНИЋ: Путем стамбених кредита омогућено је у првом реду младим и младим брачним паровима, те високообразованим да ријеше стамбено питање. За ове намјене из Фонда становања РС одобрено је 470 милиона КМ за више од 10.000 корисника.

ГЛАС: Који износ новца је пласиран у хартије од вриједности?

ВУЈИНИЋ: Путем пласмана у хартије од вриједности корпоративни сектор РС је, поред кредита, подржан са додатних 167 милиона КМ. У развојне пројекте локалних заједница кроз учешће у емисијама муниципалних обвезница уложено је 65,6 милиона КМ. Од 2008. до краја 2017. године, у структури промета на Бањалучкој берзи, инвестиционе активности ИРБ-а учествовале су са 13,4 одсто. Тиме смо допринијели и јачању домаћег тржишта капитала.

ГЛАС: Колико је новца ИРБ уплатио у буџет РС?

ВУЈИНИЋ: Управљајући имовином РС која је алоцирана у фондове обезбиједили смо значајан износ новца на основу уплате дивиденде власнику. У буџет РС смо уплатили око 76 милиона КМ и тиме допринијели реализацији политика Владе у другим приоритетним подручјима, као што је стабилност пензијског и здравственог система.

ГЛАС: На чему ће бити фокус у наставку пословања ИРБ-а?

ВУЈИНИЋ: ИРБ остаје на курсу очувања и јачања позиције најзначајнијег финансијера домаће приведе. Такође, постоји и опредјељење да се афирмишемо у једног од кључних носилаца активности у процесу привлачења новца из претприступних фондова ЕУ ка крајњим корисницима у РС.

Инострана сарадња

ГЛАС: Каква је сарадња са међународним финансијским институцијама?

ВУЈИНИЋ: Реализацијом аранжмана са Свјетском банком, Европском инвестиционом банком и Развојном банком Савјета Европе, потписаним меморандумима са институцијама у окружењу и чланством у Европском удружењу јавних банака остварили смо додатну промоцију РС у иностранству. Статус респектабилног и поузданог међународног партнера потврђен нам је још 2014. године успостављањем финансијског механизма за финансирање приоритетних развојних пројеката у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана