Словенија и Њемачка одвлаче раднике из БиХ

Анита Јанковић-Речевић
Словенија и Њемачка одвлаче раднике из БиХ

Бањалука - Веће плате, бољи услови рада и уређен систем годинама су главни мотиви за одлазак грађана БиХ у иностранство, а колико је ситуација алармантна показује податак да је Њемачка само лани нашим грађанима издала 15.000 виза, док је истовремено на хиљаде њих бољи живот потражило у Словенији.

Послодавци из ЕУ због недостатка кадра у разним браншама све чешће се окрећу земљама западног Балкана, као ризници незапослених, а радници из БиХ вребају сваку прилику да се запосле у иностранству, што доводи до одлива становништва.

Према статистичким подацима Министарства унутрашњих послова Словеније, дозволе за рад и живот у овој земљи у мају је имало 71.112 грађана из БиХ, а само прошле године ова земља је нашим људима издала 25.745 боравишних дозвола.

Подаци словеначког министарства показују да се број издатих дозвола повећава из мјесеца у мјесец, па су тако у јануару ове године сталну боравишну дозволу добила 242 грађана са пасошем БиХ, а привремену њих 2.166, док је у мају право на стални боравак остварило њих 250, а привремени 2.675.

У Амбасади Словеније појашњавају да је ријеч о грађанима са држављанством БиХ који су захтјеве за боравак у Словенији предали, како у Сарајеву тако и у словеначким амбасадама у другим земљама. Нагласи су да се дозволе за боравак грађанима из БиХ издају у сврху запослења у Словенији, спајања породице и студирања.

- У посљедње вријеме примјетан је повећан број захтјева држављана БиХ за издавање боравишних дозвола у Словенији, а разлози су од социјалних прилика у БиХ, до недостатка радника појединих занимања у Словенији и ЕУ - навели су у Амбасади Словеније.

У њемачкој амбасади у Сарајеву истичу да су грађанима БиХ лани издали 15.000 виза, те да наши људи који су квалификован кадар на визу чекају максимално осам мјесеци, док грађани за које није потребно предочити стручну спрему у Њемачкој тренутно визу чекају око годину.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић каже да наши радници највише бирају Словенију и Њемачку, јер обје државе са БиХ имају споразум о радном и социјалном збрињавању.

- По основу тог уговора они веома лако остварују услове за боравак у Словенији, која је прва станица на путу до запослења у ЕУ. Њемачка је интересантна због запошљавања медицинског кадра - рекао је Вукајловић. Додао је да су разлози за одлазак углавном лични и породични просперитет.

 - Није то толико због недостатка посла, као што се најчешће мисли, јер посла има и овдје. Проблем је што је у БиХ све предодређено људима који су подобни, а изостанак једнаке шансе за све главни је окидач за мигрирање - рекао је он.

Међу онима који су лани одлучили да бољи живот потраже далеко од огњишта је и младић Бојан Симић из Дервенте, који је посао добио у Њемачкој. Каже да је папире чекао дуго, али да се све исплатило, јер њемачки послодавци цијене његов рад и труд. Наглашава да му мотив за одлазак није био новац, већ стање у држави.

- Непотизам и суграђани који раде за мале паре навели су ме да окренем нови лист, спакујем кофере и тешка срца напустим свој град и са надом у бољи живот одем у Њемачку. Овдје радим већ годину, а моје знање и труд, које сам узалудно трошио у нашим фирмама, напокон су дошли до изражаја - казао је Симић. Срећу у туђини потражио је и Бањалучанин Марко П., који је посао зидара прије три године добио у словеначком Велењу.

- Радио сам и у Бањалуци, посла је било, али дневница у Словенији ми је три пута већа, а и права радника се много више поштују - рекао је он.

Агенција за запошљавање БиХ

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ кажу да су лани путем њих, на основу споразума о запошљавању посао у Словенији добила 9.923 наша радника, а у Њемачку је отишао 851.

- Са Њемачком имамо споразум који се искључиво односи на запошљавање медицинских радника, односно такозваних његоватеља, док уговор са Словенијом подразумијева запошљавање радника свих профила. Оба споразума су на снази од 2013. године и од тада до 30. априла ове године у Словенију је отишло 24.216 грађана, док је у Њемачкој од 2013. године до краја маја посао добило 3.917 његоватеља - рекао је замјеник директора Агенције Жељко Тепалчевић.

Одобрене дозволе за живот и рад грађанима

БиХ у Словенији (за првих пет мјесеци)

 Сталне дозволе привремене дозволе

јануар 242 2.166

фебруар 175 1.502

март 229 2.322

април 210 2.182

мај 250 2.675

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана