Сир трапист добија конкуренцију

klix.ba
Сир трапист добија конкуренцију

Бањалука - Александровачки самостан поред Бањалуке осим чувеног сира траписта планира и производњу других врста сиреве по рецептури француских трапистичких монаха.

- Проширићемо асортиман другим полутврдим сиревима који су комерцијалнији. Њихове  рецептуре нису у тајности јер их производе и технолози који нису из трапистичког реда - каже др Драженко Будимир из Земљорадничке задруге "Ливач".

Редовник Томислав Топић из бањалучког самостана Марија Звијезда једини зна рецептуру за прављење траписта и ради као технолог у ЗЗ "Ливач". Мјесечно произведу до двије и по тоне овога сира којег пласирају на домаће тржиште.

- Ускоро очекујемо одобрење за извоз, јер постоји потражња за трапистом у Хрватској и скандинавским земљама - истиче Будимир и додаје да планирају удвостручити производњу.

Разни сиреви данас носе име трапист због чега је ЗЗ "Ливач" затражила помоћ Министарства трговине и туризма РС, јер је њихов сир заштићен 2009. године код Института за интелектуално власништво БиХ и Међународног института за интелектуално власништво у Женеви.

- Нажалост, у БиХ се заштита власништва не спроводи како треба, не штити се домаћа производња, а ни потрошачи - истиче Будимир и додаје да је апсурд да БиХ штити стране брендове као што су "најк" и "кока-кола", а не своје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана