Сарајевски аеродром и даље један од ријетких у регији који не ради 24 часа

klix.ba
Сарајевски аеродром и даље један од ријетких у регији који не ради 24 часа

Сарајево - Сарајевски аеродром један је од ријетких у регији који не ради 24 сата, што проузрокује потешкоће авиокомпанијама приликом кашњења ноћних летова те радницима који се морају задржавати на послу након радног времена. Неограничено радно вријеме, сазнајемо, захтијевало би више радника и већу потражњу авиокомпанија.

Основни разлог за рад сарајевског аеродрома од 6:00 до 22:00 часа је слаба заинтересованост авиокомпанија за ноћне летове према главном граду БиХ. Судећи према ријечима директора овог аеродрома Армина Кајмаковића, оваква ситуација вјероватно се неће ускоро промијенити.

„Вријеме рада аеродрома условљено је потражњом авиокомпанија за обављање летова, додатним трошковима, присуством осталих служби на аеродрому, њиховом спремношћу и оспособљеношћу те довољним бројем кадра осталих субјеката инволвираних у сигурно и законом прописано одвијање зрачног саобраћаја. При том мислим на Граничну полицију БиХ, Контролу летења, Професионалну ватрогасну бригаду, Царинску испоставу, Хитну помоћ те додатни ангажман запосленика“, рекао нам је Кајмаковић.

У случају кашњења ноћних летова, радници аеродрома у Сарајеву морају остати на послу послије 22:00 сата. С друге стране, туристи у Сарајево могу слетјети послије 22:00 сата само у посебним случајевима. Свако кашњење мора бити најављено.

„У досадашњој пракси редовним авиокомпанијама је увијек било омогућено разумно кашњење. Веома често се изван прописаног радног времена обављају летови у медицинске сврхе. Запосленици раде предвиђени фонд радних сати који је законски прописан и у случајевима продуженог радног времена условљеног кашњењем летова користи се законска основа прерасподјеле радног времена“, појашњава нам директор Међународног аеродрома Сарајево.

Кајмаковић додаје како отвореност аеродрома 24 сата не овиси само о раницима аеродрома, него и о другим службама које су већином на буџету. Да би аеродром радио 24 сата, потребан је много већи број запослених аеродромских радника, граничара, цариника, контролора летења...

„Морамо бити отворени од 6:00 до 22:00 сата ради обављања јавне функције без обзира на број летова, а законом смо обавезни осигурати прописани број људи. Један од фактора који утјечу на радно вријеме аеродрома је свакако поштивање закона о заштити од буке према којима је дозвољени ниво буке авиона у ноћним сатима знатно нижи него током дана. Имајући у виду све наведено, поставља се питање исплативости и финансијске оправданости неограничене отворености аеродрома“, сматра Кајмаковић.

Међутим, бројне авиокомпаније данас имају авионе који не стварају буку, али чини се како нису у великој мјери заинтересоване за ноћне летове према главном граду БиХ и из њега.

„Аеродром не може диктирати авиокомпанијама у којем периоду и којим типовима авиона требају обављати летове. Свака авиокомпанија се одлучује за авиооперације у складу са својим потребама. Наравно, времена слијетања и полијетања авиона одређују се уз најмање ризика за отказивање летова уз избјегавање раног јутарњег и касног вечерњег слијетања због временских услова“, каже Кајмаковић.

Сваки аеродром током дана има периоде који су мање оптерећени, а радници Међународног аеродрома Сарајево углавном су растерећени од 08:00 до 11:00 и од 16:00 до 19:00 сати.

Аеродроми у Сплиту и Дубровнику такође раде од 6:00 до 22:00 сата. Половином ове године ограничено радно вријеме дубровачког аеродрома проузроковало је озбиљан проблем авиону Кроациа еирлајнса који је са 124 путника био приморан слетјети у Рим усљед јаке буре. Слична ситуација још није задесила сарајевски аеродром, али се летови врло често отказују или преусмјеравају на Београд или Загреб због густе магле.

Руководство Међународног аеродрома Сарајево редовно наглашава како планира инфраструктурне пројекте и друга улагања с циљем ширења капацитета аеродрома. Међутим, иако би се сарајевски аеродром ускоро могао похвалити милионском посјетом, надлежни нису сигурни како би успјели покрити трошкове продужења радног времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана