Шамар за Русију тежак 50 милијарди

Б92
Шамар за Русију тежак 50 милијарди

Хаг, Москва - Русија ће морати да плати 50 милијарди долара одштете дионичарима бившег нафтног гиганта Јукоса, након пресуде Међународног арбитражног суда у Холандији.

Суд је након десет година донео пресуду по којој су руске власти прекршиле Енергетску повељу ЕУ приликом експропријације имовине након банкрота Јукоса 2003.

Русија ће осим одштете, која је више него упола мања од онога што су оштећени тражили од суда (114 милијарди), морати да плати и вртоглавих 65 милијарди долара судских трошкова.

Рок за исплату свих одштета је јануар 2015. године, а након тога ће почети да се обрачунава камата.

Очекује се да ће Русија уложити жалбу на пресуду у корист компаније регистроване на Гибралтару "Grupa Menatel Limited", коју је некада најбогатији рус Михаил Ходоровски користио за управљање Јукосом.

"Са великим задовољством могу да потврдим да је једногласно донијета одлука о оваквој пресуди, веома повољној за страну која је уложила жалбу суду", рекао је Тим Озборн, шеф групе акционара GML.

Случај "Јукос", један од најпознатијих у Русији у овом вијеку, велика је тема у цијелом свијету пуних 11 година. Руске власти су 2003. оптужиле руководство тада највеће нафтне компаније у земљи за корупцију, утају пореза, прање новца и проневеру, а послије серије суђења Русија је добила и најпознатијег затвореника - олигарха Михаила Ходорковског.

Његово смјештање у затвор повезивано је са његовим политичким активностима и критиком власти, а акционари фирме коју је водио су тврдили да су власти довеле Јукос до банкрота, а затим преузеле његову имовину преко "Росњефта".

Ходорковски је крајем прошле године пуштен из затвора послије неочекиваног предсједничког помиловања Владимира Путина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана