Русија заврнула гас, одсјечена и Европа

Ведрана Кулага
Русија заврнула гас, одсјечена и Европа

Москва, Бањалука - Руски гасни гигант "Гаспром" обуставио је јуче испоруке гаса Украјини јер није платила аванс за уговорене количине тог енергента, због чега нова гасна криза пријети цијелој Европи.

- До седам часова украјинска компанија "Нафтогас" је добила сав гас који је платила. С обзиром на то да није реализована нова авансна уплата, "Гаспром" обуставља испоруке гаса Украјини. Испоруке су обустављене док не добијемо нови аванс од украјинске компаније. Одбијање Украјине да купи руски гас доводи у питање и транзит гаса до Европе преко Украјине и снабдијевање украјинских потрошача - изјавио је директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

Велика количина гаса у наш регион и Европу стиже преко територије Украјине. РС је, међутим, у знатно повољнијем положају него раније, јер је са "Гаспромом" договорила директну испоруку гаса.

- Директна испорука гаса из Русије у Српску одвија се од јула без икаквих проблема и биће настављена и идуће године. Она иде преко "Гаспром експорта", а већи дио гаса се испоручује за предузеће "Алумина" и гријање Зворника - рекао је директор предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац.

Он је истакао да још нема информација да ли ће се БиХ суочити са посљедицама након одлуке Русије да обустави испоруке гаса Украјини.

- У случају да дође до дуже кризе између Русије и Украјине, постоје други правци снабдијевања, односно "Сјеверни ток" - казао је Пухалац.

У компанији "БХ Гас", која је такође важан добављач руског гаса, нисмо успјели добити коментар јер је у ФБиХ јуче био празник.

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић изразила је увјерење да неће имати проблема у снабдијевању гасом.

- Припремали смо се раније, а и сада то радимо. Имамо подземно складиште гаса. Сигурна сам да у погледу снабдевања неће бити проблема - казала је Михајловићева.

Шеф "Гаспрома" је рекао да је Украјина у протекла два мјесеца куповала гас како би га ускладиштила за зиму, али је упозорио да јој то неће бити довољно за цијелу зиму. Зима је већ покуцала на врата Украјинаца, који се углавном ослањају на централно гријање на гас, јер су температуре јуче ујутро биле испод нуле.

Русија је прекинула испоруку гаса Украјини мање од два мјесеца након што су двије земље потписале споразум под покровитељством Европске уније, којим се осигурава снабдијевање до марта. Тада је договорен и прелазак на систем авансног плаћања руског гаса. Украјина је почетком октобра уплатила "Гаспрому" аванс у износу од 234 милиона од обећаних 500 милиона долара. Русија је у склопу договора снизила цијену гаса Украјини на ниво који важи и за све остале њене сусједе. Захваљујући томе Украјинци плаћају 230 долара за 1.000 кубних метара, док је раније цијена "кубика" износила 251 долар.

Сталне кризе и погоршани односи

Гасне размирице двије земље већ су доводиле до прекида снабдијевања, а криза из 2009. године резултовала је озбиљним поремећајем испоруке европским земљама усред зиме.

Руска анексија Крима од Украјине у марту прошле године и њихова подршка проруским снагама на истоку земље погоршали су односе двије земље. Украјина од тада покушава да смањи зависност од руског гаса купујући га од европских земаља које су га претходно купиле од Русије по нижој цијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана