Ро­ђа­ци по­сла­ли чак 4,2 ми­ли­она про­сје­чних пла­та

Ма­ри­ја­на Миљић
Ро­ђа­ци по­сла­ли чак 4,2 ми­ли­она про­сје­чних пла­та

Бањалу­ка - Из инос­тран­ства је ла­ни у БиХ сти­гло 3,57 ми­ли­јар­ди ма­ра­ка, што зна­чи да су ра­чу­ни гра­ђа­на по­дебљани са чак 4,2 ми­ли­она про­сје­чних пла­та, ко­ја је изно­си­ла око 850 ма­ра­ка.

По­да­ци Цен­трал­не бан­ке БиХ по­ка­зу­ју да је до­шло до бла­гог рас­та изно­са до­зна­ка из инос­тран­ства у одно­су на прет­хо­дну го­ди­ну, али је у про­те­клој де­це­ни­ји и даље ре­кор­дна 2014. ка­да је гра­ђа­ни­ма по­сла­то чак 3,85 ми­ли­јар­ди ма­ра­ка. Је­дан од ра­зло­га је што су те го­ди­не БиХ у два на­вра­та по­го­ди­ле ка­тас­тро­фал­не по­пла­ве, па је ро­дби­на из ди­ја­спо­ре нас­то­ја­ла да што ви­ше по­мо­гне слањем нов­ца ка­ко би се опо­ра­ви­ли од ка­тас­тро­фе. У посљедњих де­сет го­ди­на до­зна­ке из инос­тран­ства ва­ри­ра­ле су од 3,25 ми­ли­јар­ди из 2009. до 3,85 ми­ли­јар­ди КМ у 2014.

Ка­да је ри­јеч о про­шлој го­ди­ни, износ до­зна­ка је по­рас­тао за 21,8 ми­ли­она ма­ра­ка у одно­су на прет­хо­дну го­ди­ну, ка­да се на ра­чу­не гра­ђа­на сли­ло 3,55 ми­ли­јар­ди КМ. По­да­ци Цен­трал­не бан­ке по­ка­зу­ју да од уку­пних 3,57 ми­ли­јар­ди, ко­ли­ко је у БиХ сти­гло у про­шлој го­ди­ни, на нов­ча­не до­зна­ке отпа­да­ју 2,43 ми­ли­јар­де, а на ос­та­ле те­ку­ће тран­сфе­ре, ме­ђу ко­ји­ма су и пен­зи­је из инос­тран­ства, 1,13 ми­ли­јар­ди КМ.

Члан Удру­жења еко­но­мис­та РС - SWOT Пре­драг Ду­ду­ко­вић ка­же да БиХ не би мо­гла да фун­кци­они­ше без до­зна­ка из инос­тран­ства.

- Жи­вот гра­ђа­на за­ви­си од тих до­на­ци­ја, јер не мо­гу да за­ра­де оно­ли­ко ко­ли­ко тро­ше. Тро­ши­мо ви­ше не­го што за­ра­ђу­је­мо, а он­да то на­до­мје­шта­мо до­зна­ка­ма из ди­ја­спо­ре. Мо­же­мо оче­ки­ва­ти да ће до­зна­ке нас­та­ви­ти да рас­ту јер је у посљедњих го­ди­ну-дви­је ве­ли­ки број људи оти­шао на рад у инос­тран­ство, ода­кле шаље дио за­ра­ђе­ног нов­ца ро­дби­ни за пре­живљавање. Вје­ро­ва­тно ће би­ти нас­тављен одлив ра­дне сна­ге, а ти­ме и при­лив нов­ца из инос­тран­ства - ка­зао је Ду­ду­ко­вић.

У По­кре­ту по­тро­ша­ча РС та­ко­ђе ис­ти­чу да ку­ћни буџет ве­ли­ког бро­ја гра­ђа­на не би мо­гао да исфи­нан­си­ра све тро­шко­ве без по­мо­ћи ро­дби­не из инос­тран­ства.

- Не­мо­гу­ће је пре­жи­вје­ти са нис­ким пла­та­ма и пен­зи­ја­ма. Тро­шко­ви жи­во­та стал­но рас­ту, али их не пра­ти по­ве­ћање пен­зи­ја и пла­та - ре­као је пред­сје­дник По­кре­та по­тро­ша­ча РС Дра­гу­тин Бо­шко­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана