Роботи пречица до европског тржишта

Милијана Латиновић
Роботи пречица до европског тржишта

Бањалука - Увођење савремених технологија, попут робота за заваривање, представља значајан искорак у сектору металске индустрије и шансу за квалитетније позиционирање домаћих предузећа на европском тржишту.

Поручили су ово јуче привредници који су захваљујући пројекту “Јачање извозних капацитета малих и средњих предузећа металског сектора” успјели да обезбиједе значајне сертификате како би се што боље позиционирали на европском тржишту.

Пројекат је реализовала Привредна комора РС у сарадњи са Њемачком развојном агенцијом (ГИЗ).

Један од учесника пројекта је и предузеће “Металац МБМ” из Дервенте, које је међу првима у регији, још прије двије године, у процес производње грађевинског материјала увело роботе за заваривање.

- Захваљујући овом пројекту обезбиједили смо и стандард ЕН1090 неопходан за извођење конструкцијских радова у челику. Без улагања у технологију нема ни успјеха, а увођење робота за заваривање у сам процес производње један је од начина да се иде у корак са европским тржиштем - рекао је власник и директор овог предузећа Слободан Голуб и додао да 98 одсто производње ова фирма пласира на европско тржиште.

Међу партнерима у пројекту је и компанија “Вендом”. 

- Обезбиједили смо важан сертификат за заваривање, а увели смо и стандард ЕН3834. Сви пројекти које смо реализовали са Привредном комором дали су позитивне резултате. Све што произведемо извозимо у иностранство, а највећи проблем је одлив радне снаге. Плате смо довели на неки ниво који се приближава европском, али престајемо бити конкурентни на тржишту. Заустављање одласка радника би нас могло оснажити - истакла је директорица компаније Сандра Ђукановић.

Шеф пројекта и директор Сектора гранских удружења Привредне коморе РС Перо Ћорић нагласио је да је вриједност пројекта 220.000 КМ, од чега је учешће коморе око 44.000 КМ.

- Кроз грант средства подржали смо девет предузећа у укупном износу од око 80.000 КМ. Та подршка се огледала у помоћи при сертификовању, увођењу ИСО стандарда, а два предузећа су се успјела сертификовати по стандардима који се траже у области заваривања - нагласио је Ћорић и додао да су партнери у пројекту била предузећа из Дервенте, Лакташа и Приједора.

Знање кључ успјеха

Перо Ћорић је рекао да је у оквиру пројекта “Јачање извозних капацитета малих и средњих предузећа металског сектора”  организован низ семинара за привредна друштва и запослене у Привредној комори, те да је у овој комори формиран стручни тим задужен за пројекте.

- Направили смо и квалитетну студијску посјету предузећима у Словенији и Аустрији, гдје смо видјели како успјешна предузећа раде, од фазе развоја до производње, те смо се увјерили да је уз технолошко осавремењивање доминантно знање - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана