Раскидају девет уговора о концесијама за мале ХЕ

Марина Чигоја
Раскидају девет уговора о концесијама за мале ХЕ

Бањалука - Влада РС донијела је одлуке о једностраном раскиду девет уговора о концесијама за изградњу малих хидроелектрана са концесионарима "Енергокомерц", "Енерџи МБА", "Еуро хем", "Драж" и "Еуро-графика", објављено је у "Службеном гласнику РС".

У одлукама је наведено да се са концесионаром "Енергокомерц" раскидају три уговора и то уговор о концесији за изградњу мале хидроелектране "Стопан" на ријеци Врбањи, уговор о концесији за изградњу мале ХЕ "Јурићи", такође на Врбањи, као и уговор о концесији за изградњу мале ХЕ "Бјелајци" на Црној ријеци.

Са концесионаром "Енерџи МБА" раскидају се два уговора и то за изградњу малих ХЕ "Рудина" и "Градина" на ријеци Врбањи. Са концесионаром "Еуро хем" раскидају се два уговора и то за малу ХЕ "Млин" и уговор о концесији за изградњу мале ХЕ на ријеци Врбас код пословне зграде "Еуро хем".

Такође, раскида се и уговор о концесији за изградњу мале хидроелектране "Медош" на ријеци Дрињачи са привредним друштвом "Драж" из Зворника, као и уговор о концесији за изградњу мале ХЕ "Д1 и Д2 Дрињача" на ријеци Дрињачи са концесионаром "Еуро-графика".

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић каже да постоје одређени проблеми око реализације концесионих уговора за МХЕ који су закључени на основу јавног позива из 2005. године, а о чему је ово министарство информисало Владу РС у више наврата.

- Влада РС је задужила у септембру 2011. године Министарство да приступи споразумном раскиду уговора о концесији за оне концесије за које је утврђено да су испуњени услови за раскид уговора, као и да се приступи једностраном раскиду уговора за уговоре који се не реализују, а концесионари нису спремни на споразуман раскид уговора. Тако је споразумно раскинуто 14 уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана, а у току су активности на једностраном раскиду девет уговора на основу одлука Владе РС - нагласио је Ковачевић.

Он је истакао да је ово министарство у протекле двије године предузело низ активности с циљем уређења области концесија из своје надлежности.

- Као резултат спроведених активности, у 2012. години уплаћено је 12,1 милион КМ по основу концесионих накнада, што је за око 45 одсто већи износ у односу на 2011. годину - рекао је Ковачевић.

Предсједник Комисије за концесије РС Предраг Ашкрабић каже да је неиспуњавању уговорених обавеза, а самим тим и раскидању допринијела економска криза.

- Око 90 одсто концесионара је рачунало на кредите банака за те пројекте. Међутим, како је дошло до кризе, банке су се повукле из тих послова и уопште не разматрају те могућности, јер су ти објекти исплативи на дужи период - нагласио је Ашкрабић.

Он је истакао да је један од закључака Владе да се оним концесионарима, који имају изгледа да у догледно вријеме са неким јаким партнером успију да испуне рокове који се пред њих поставе, да могућност анексирања уговора.

- Наравно, ти концесионари су добили одређена временска ограничења и морали су доставити одговарајуће гаранције да ће испунити послове који су планирани - рекао је Ашкрабић.

Закон

Ковачевић је рекао да ће нови закон о концесијама бити усвојен до краја другог квартала 2013. године.

- Циљ доношења новог закона је привлачење страних инвестиција, квалитетније уређење области концесија, увођење свих концесионара у концесиони однос и већа контрола уплате концесионих накнада - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана