Радници чекају рјешење за спас “Житопромета”

Анита Јанковић-Речевић
Радници чекају рјешење за спас “Житопромета”

Бијељина - Вијест да ће Влада РС семберским произвођачима исплатити 1,9 милиона КМ за пшеницу коју су предали бијељинском “Житопромету” обрадовала је ратаре, а помоћ очекују и радници овог предузећа који би о даљем функционисању комбината данас требало да разговарају са премијерком Српске Жељком Цвијановић.

Произвођачи пшенице са подручја Бијељине дуже вријеме били су у неизвјесности јер није била позната судбина њиховог жита које су смјестили у силосе “Житопромета”, који нема новца да им исплати робу. Ситуација је додатно погоршана 3. септембра када је око 190 радника овог предузећа ступило у штрајк због неисплаћених плата и мањка сировине за прераду.

Предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић поздравио је одлуку Владе РС и истакао да ће уплата обећаног новца од пропасти спасити 1.100 ратара.

- У “Житопромету” је од жетве заробљена пшеница произвођача који су комбинату продали жито и нас који смо од њих закупили силосе и чекали бољу цијену. Они који су је продали нису добили новац, а ми који смо је само ускладиштили нисмо могли до своје робе јер су радници ступили у штрајк - прича Радић за “Глас Српске”.

Истиче да су готово три мјесеца живјели на мукама.

- Сви смо задужени, банке траже своје, а нико није успио да наплати жито. Креће и јесења сјетва, тако да је рјешавање овог питања за нас од великог значаја - рекао је Радић.

Пољопривредник Саво Бакајлић у силосима овог комбината има око 15 тона пшенице, због чега га одлука Владе РС посебно радује.

- “Житопромет” је стратешко предузеће и затварање његових капија била би велика пропаст. Надамо се да ће бити нађен начин да се комбинат дигне на ноге - рекао је Бакајлић.

Спасоносном рјешењу надају се и запослени. Предсједник Штрајкачког одбора “Житопромета” Предраг Михајловић истиче да су посљедњу плату примили за мај, те да им доприноси нису уплаћивани мјесецима.

- У уторак смо имали састанак с управом и, нажалост, они немају никакво рјешење. Све наде полажемо у састанак са премијерком - рекао је Михајловић за “Глас Српске”.

На састанку премијерке РС Жељке Цвијановић, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Стеве Мирјанића и радника “Житопромета” у уторак договорено је да ће Влада исплатити 1,9 милиона пољопривредницима чија је пшеница смјештена у овом предузећу. Цвијановићева је истакла да ће Влада издвојити можда и два милиона за те намјене, те да ће тражити начин да помогну и када је у питању само пословање предузећа. Мирјанић је рекао да ће Влада откупити 6.000 тона пшенице и платити је директно произвођачима. ++

Управа без рјешења

Да управа “Житопромета” не зна шта ће бити с овим предузећем потврдио је и директор Томо Несторовић, који каже да немају рјешење за проблеме у којима су се нашли.

- На састанку са премијерком разговараћемо о кредиту за који смо аплицирали, па ћемо видјети шта даље - рекао је Несторовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана