Радници бијељинског Житопромета желе у погон, Влада једина нада

Милијана Латиновић
Радници бијељинског Житопромета желе у погон, Влада једина нада

Бијељина - Радници бијељинског “Житопромета” су након осам мјесеци чекања упутили допис Влади Републике Српске у којем траже помоћ како би некадашњи млинско-прерађивачки гигант стао на ноге и почео да ради прије него што почне жетва пшенице.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” новоименовани предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Душан Томић, нагласивши да је за раднике једино прихватљиво рјешење да производња поново почне.

- Већински власник предузећа Слободан Павловић и јуче је на састанку предложио да нас пошаље на биро као технолошки вишак, с тим што нам не би уплатио стаж за протекле мјесеце, тако да ми не бисмо имали накнаду са бироа, а ни отпремнине нам не би сада биле исплаћене, већ када буду створене могућности за то. Ми на то не пристајемо - рекао је Томић.

Нагласио је да око 127 радника тог предузећа жели да капије “Житопромета” поново буду широм отворене, јер је то предузеће од стратешког значаја упркос кризи у коју је доспјело.

- Чекамо одговор Владе на допис у којем тражимо помоћ. То нам је једина шанса. Желимо да производња почне, а да бисмо спремно дочекали жетву која почиње за тридесетак дана, морали бисмо већ у идућој седмици ући у фабрику и све припремити, јер машине стоје мјесецима - рекао је Томић и додао да ће радници поново у понедјељак имати састанак са Павловићем.

У управи предузећа јуче нису жељели да дају изјаве, а Павловић, који је јуче био недоступан, раније је истицао да увелико тражи излаз из проблема који су задесили “Житопромет”.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту гомилају се од прошле године, када су силоси предузећа испражњени, пшеница продата, а новац исплаћен ратарима. Управа “Житопромета” запослене је у новембру прошле године послала на чекање до фебруара, а с обзиром на то да ни тада нису створени услови за почетак производње, чекање је продужено до 1. априла. Међутим, и након тог датума агонија радника је настављена.

Плате

Душан Томић је истакао да радницима није исплаћено девет плата.

- Од када смо добили ону помоћ Владе РС од око 500.000 марака, ни марку послије видјели нисмо. Већ осам мјесеци ми смо на чекању, пријављени на 50 одсто плате, али нам ништа не уплаћују. Што је најгоре, ни здравствено осигурање немамо - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана