РС мора резати јавну потрошњу

Марина Чигоја
РС мора резати јавну потрошњу

Бањалука - Унија удружења послодаваца РС представила је у петак приоритетне захтјеве пословне заједнице који би требало да буду уграђени у економску политику РС за 2015. годину међу којима су кључни смањење јавне потрошње те доношење новог закона о раду и закона о подстицајима.

Међу приоритетним захтјевима послодаваца и Привредне коморе РС су и растерећење привреде кроз смањење фискалних и парафискалних намета, рјешавање неликвидности привреде и ванбуџетских фондова, укључивање пословне заједнице у процедуру именовања министра задуженог за привреду те унапређење рада инспекцијских и правосудних органа.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да јавна потрошња мора бити срезана, јер је присутна велика разлика у платама буџетских потрошача и запослених у привреди.

- Осим тога, гломазна администрација и компликоване процедуре стварају трошкове привреди. Тражимо комплетну реформу јавне управе, јер је политичко запошљавање направило негативну селекцију и тиме подигло трошкове привреде, али и плата у јавној управи - нагласио је Тривић.

Он је истакао да се привреда мора раздвојити од политике и да министар задужен за ту област треба да буде менаџер. Казао је да странке у својим редовима сигурно имају способне људе из свијета бизниса и да послодавци траже да министар привреде буде именован из таквог круга људи.

- Досадашња рјешења на том плану и резултати које је Влада заједно са послодавцима остварила у привреди нису били на задовољавајућем нивоу - казао је Тривић.

Говорећи о разлозима за доношење новог закона о раду, Тривић је рекао да су то учиниле и Хрватска и Србија и да пословна заједница не размишља да до тога неће доћи и у РС. Он је поновио да послодавци не траже смањење радничких права, већ само једноставније процедуре у области радних односа.

- Синдикат забија главу у пијесак - рекао је Тривић.

Истакао је да је један од приједлога пословне заједнице и да за сваког новог радника држава послодавцима на крају године одобри субвенцију.

- Тражимо да на транспарентан начин буде одобрена помоћ фирмама које су у развоју и да одлука о субвенцији не буде препуштена одређеним комисијама него да буде доношена на основу јасних доказа да фирма има већи број радника него претходне године - рекао је Тривић.

Инспекција

Када је у питању захтјев за унапређење рада инспекцијских и правосудних органа, Тривић је рекао да у друштву постоји доза правне несигурности те да би блокирање несавјесних предузетника, по узору на рјешења у Србији, могло уозбиљити међусобне односе послодаваца.

- Ако привреднику треба од шест до седам година да наплати свој дуг, а у међувремену послодавац који му дугује завије у црно још десет предузећа, онда је то проблем - казао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана