Производи из РС иду у Словенију

Маријана Миљић
Производи из РС иду у Словенију

Бањалука - Прехрамбени производи из Српске ускоро би могли да се нађу на полицама трговачког ланца „Меркатор“ у Словенији.

 

 

Први кораци ка успостављању сарадње учињени су на јучерашњем састанку привредника из РС са челницима словеначког „Меркатора“, одржаном у Бањалуци.

- Циљ састанка је био да привредници из РС покушају наћи своје мјесто у тржним центрима „Меркатора“ у Љубљани. Наши привредници су заинтересовани за сарадњу, јер имају квалитетне производе који могу задовољити избирљиво тржиште Европске уније, чији је дио и Словенија. Представници „Меркатора“ изразили су спремност за успостављање сарадње - казао је директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић.

Кључни услови за појављивање на словеначким полицама су да производи наших предузећа буду одговарајућег квалитета и да је бренд препознатљив.

- На првом мјесту је квалитет и он ће одредити будућу сарадњу. Поново се показало да треба да радимо на томе да производи из РС постану бренд у региону. Предузећа треба да искористе маркетинг, а на руку им иде да у Словенији живи велики број наших људи - навео је Ћорић.

Из „Меркатора“ поручују да ће се у њиховим продавницама наћи све што тржиште тражи.

- Наша политика је да имамо што више производа са микрорегије гдје су наша продајна мјеста, а онда из осталих земаља. У спровођењу те политике желимо и да што више производа из БиХ буде на „Меркаторовим“ полицама у Словенији. Наши ланци су велики и производе можемо ставити на одговарајуће мјесто и приказати купцима - рекао је члан управе „Меркатора“ Петар Заврл.

Састанку су присуствовали представници предузећа из прехрамбене индустрије чији су производи већ присутни на тржишту Словеније - бањалучка „Витаминка“, бијељински „Спектар дринк“, приједорска „Мира“, вишеградска „Адрија“ и други.

- Шанса за извоз увијек постоји и ту немамо баријера. Овдје је само у питању жеља партнера из Словеније, да ли желе наше производе у својим тржним ланцима. Добили смо увјерење да ће пут ка тој сарадњи бити отворен - рекао је директор продаје у „Витаминци“ Перо Марић.

„Меркатор“ се у склопу реструктурирања хрватског концерна „Агрокор“ у чијем је власништву поново вратио у БиХ, а на састанку је разговарано и о сарадњи на овдашњем тржишту.

- „Меркатор“ је преузео продавнице „Конзума“, али то неће бити довољно ако се све сведе само на промјену имена. Потребно је врати партнерски однос који је постојао са старим „Меркатором“. Надамо се да ће до тога доћи и вјерујемо у нову управу овог трговачког ланца - каже Марић.

„Меркатор“ је недавно на тржишту БиХ преузео 83 филијале од „Конзума“, које су и раније биле у његовом власништву.

Дуговања

Привредници који су пословали са „Конзумом“ истичу да су дуговања знатно смањена у односу на прије шест мјесеци.

- Са „Меркатором“ смо почели сарадњу са чисте странице. Прве фактуре за плаћање су редовно измирене. Надамо се да ће тако остати и убудуће - казао је Перо Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана