Припрема посне трпезе без већих трошкова

Милијана Латиновић, дописници
Припрема посне трпезе без већих трошкова

Бањалука - Риба, пите, специјалитети од поврћа, посни колачи и разне друге ђаконије биће неизоставан дио трпеза, јер у понедјељак почиње васкршњи пост.

Вриједне домаћице већ купују намирнице за посна јела која ће у наредних седам седмица припремати својим укућанима. Бањалучанка Драгица Симић, коју смо јуче затекли на бањалучкој "Тржници", каже да ће поштујући обичаје и ове године у њеном домаћинству мирисати пите од кромпира и јабука, посни пасуљ, шампињони и риба, као неизоставан дио јеловника у вријеме поста.

- Бојим се да ће трговци повисити цијене воћа и поврћа, па сам већ пошла у набавку. Купила сам и рибу, а шаран је скупљи за двије марке у односу на прошлу годину - каже она.

Продавци воћа и поврћа већ задовољно трљају руке, а већем пазару надају се и идућих дана. Највише се, како кажу, тражи сезонско поврће - млади лук, зелена салата, кромпир, али и шампињони, док су међу богатом понудом воћа најтраженије јабуке и наранџе.

Гужве за сада нема у рибарницама, а цијене рибе крећу се од три марке, колико кошта килограм гирица, до десет КМ, колико је потребно издвојити за килограм очишћене пастрмке.

- Цијене замрзнуте рибе су остале на нивоу прошлогодишњих. Поскупио је једино шаран, јер је доступан само из увоза, па је за килограм живог шарана потребно издвојити 8,5 КМ, а толико кошта и килограм неочишћене пастрмке - рекао је продавац у једној бањалучкој рибарници Горан Тодоровић.

И становници Приједора увелико се припремају за почетак поста, а многи од њих тврде да рачуница показује нешто веће издатке када је ријеч о припреми посне хране.

- Без обзира на цијене, трудимо се да испоштујемо обичаје, а својим укућанима углавном припремам рибу и поврће - рекла је Приједорчанка Радана Д.

Купци на бијељинској Зеленој пијаци углавном пазаре сезонско поврће на комад, јер су, како кажу, цијене још поприлично високе. У градишким рибарницама највише продају рибу ослић, а килограм кошта шест КМ.

Ни србачки трговци неће мијењати цјеновнике због поста, а у Фочи продавци припремају акцијске цијене за муштерије.

- На трпези је увијек оно што је и доступно, риба, салате, јела од кромпира, риже, поврћа, чорбице, салате и воће. Није ништа скупо када се из ради љубави, а нарочито не припремање посне хране - каже Фочанка Олга Вуловић.

Васкршњи пост завршава на Васкрс, који се ове године прославља 16. априла.

Пост није дијета

Професор Православног богословског факултета у Фочи Љубомир Стојановић сматра да пост представља комплетно преобликовање личности и духовну надоградњу вјерника.

- Пост није дијета, те није начин да се ослаби у килажи, то је период интензитета духовног и ми практично постимо скоро читаву годину, осим трапавих седмица, јер се пости сриједом и петком. Пост нуди много више, духовно оснажење, а прави вјерници не броје ни колико дана посте, већ се труде да увијек посте, што више и чешће - каже Стојановић.

РИБА слика: риба

3 - 3,5 гирице               

4 - 8 ослић                    

6 - 10 пастрмка            

7,50 - 8,50 шаран        

6 толстолобик              

7 амур                          

5-7 филет сома             

ПОВРЋЕ слика: поврће

3- 4 шпинат                  

1 блитва                       

1 млади лук                 

4 - 5 зелена салата       

0,80 -1,50 кромпир      

5 шампињони              

ВОЋЕ слика: воће

0,80 - 1,50 јабуке         

1,80 - 2,40 банане        

1,50 - 2,30 наранџе      

15 - 22 ораси                

25 љешњак         

10 смокве  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана