Премија осигуравајућих кућа пробила границу од 100 милиона марака

Маријана Миљић
Премија осигуравајућих кућа пробила границу од 100 милиона марака

Бањалука - Осигуравајућа друштва која послују у Српској остварила су у првом полугодишту 104,81 милион марака премије, што је за 7,84 милиона или 8,1 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Узлазном тренду свједочи и податак да је обрачуната премија за шест мјесеци ове године порасла у односу на исти период 2015. за чак 16,11 милиона КМ.

Према подацима Агенције за осигурање РС, друштва са сједиштем у РС учествовала су у овогодишњој премији са 83,47 милиона, а филијале осигуравајућих кућа из ФБиХ са 21,33 милиона КМ.

Премија у области неживотних осигурања гдје доминира осигурање од ауто-одговорности биљежи раст од 7,6 одсто, а код животног осигурања 11 одсто у односу на прво полугодиште 2016. године.

Када је ријеч о резултатима пословања, осигуравајуће куће су за шест мјесеци оствариле нето добит од 13,94 милиона марака КМ. У плусу је било 13 осигуравајућих друштава, која су заједно зарадила 14,77 милиона, док им је резултат покварило једно друштво са губитком од 831.803 КМ.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је да финансијски извјештаји показују да је настављен тренд раста тржишта осигурања.

- Позитивна чињеница је да је настављен тренд већег раста животних осигурања у односу на неживотна. Упркос тим показатељима, тржиште осигурања у Српској је и даље неразвијено према параметрима на основу којих се мјери степен његове развијености. Сви ти параметри говоре да наше тржиште и даље спада у ред најнеразвијених тржишта у Европи. Нисмо се превише помјерили са те тачке у односу на прошлу годину. Степен необавезних осигурања је јако низак, а животна осигурања још имају мали удио у односу на неживотна - рекао је Дурмић.

Слаба финансијска и економска моћ становништва и ниска свијест о потреби осигурања само су неки од разлога које Дурмић наводи као препреку већем развојном искораку због чега најављује да ће настојати да путем медијске кампање промијене свијест становништва о осигурању.

Техничке резерве

Према подацима Агенције за осигурање РС износ обрачунатих техничких резерви у сектору осигурања у првом полугодишту већи је за 14 одсто у односу на исти период 2016. године. Техничке резерве су кључне како би осигуравајуће куће могле исплаћивати одштету из уговора о осигурању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана