Посљедња шанса за спас Шећеране

Маријана Миљић
Посљедња шанса за спас Шећеране

Бијељина - Стечајни управник бијељинске "Шећеране" Лазо Ђурђевић заказао је четврту лицитацију за продају фабрике на којој ће њена имовина бити понуђена за 15 милиона КМ.

Лицитација је заказана након што је крајем прошле седмице Скупштина повјерилаца "Шећеране" одбила све четири понуде за фабрику, јер нико од купаца није био спреман да плати минимално 15 милиона КМ, на колико су поставили доњу границу. Тада су донијели одлуку да буде расписана нова лицитација, на којој ће имовина фабрике бити понуђена по минималној цијени од 15 милиона КМ.

Имовина за коју стечајни управник тражи купца обухвата пословне и помоћне објекте, земљиште, опрему, резервне дијелове, алат и инвентар, сировине, сјемена, гориво, мазиво и резервне дијелове.

Лицитација ће бити одржана 13. октобра у просторијама "Шећеране", а имовину је могуће купити само као цјелину. Право учешћа на лицитацији имају правна и физичка лица која уплате кауцију у износу од 50.000 марака најкасније дан прије одржавања јавног надметања. На лицитацији могу да се појаве и компаније и предузећа чије понуде је одбила Скупштина повјерилаца.

- Лицитација у октобру је посљедња. Ако и она пропадне и нико ни тада не купи имовину фабрике, она ће бити сразмјерно подијељена повјериоцима - казао је предсједник Одбора повјерилаца Фаик Мухић.

До сада су пропала три покушаја продаје имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је нуђена за 23,74 милиона, другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака. Вриједност понуда које су прошле седмице одбили повјериоци кретала се у распону од шест до десет милиона КМ.

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту поднијела је Пореска управа РС у јулу 2015. године, а крајем те године је и покренут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана