Поскупљује брашно у РС?

nezavisne.com
Поскупљује брашно у РС?

Бањалука - Цијене брашна би ове јесени могле порасти, јер је због лоших временских услова овогодишњи род пшенице у РС, али и у цијелој регији, добрим дијелом подбацио, упозоравају из Удружењу млинара РС.

Зоран Кос, предсједник овог удружења, рекао је да, иако је тек почетак септембра, млинари, који су у највећој мјери оријентисани на увоз пшенице, очекују озбиљан раст цијене ове, за њих основне сировине.

"Једна врећа брашна од 25 килограма, тип 500, сада кошта 15 КМ. Ово је тренутна цијена, међутим, сада је тек почетак септембра, пшеница ће због веома лоших временских прилика са 99-одстотном извјесношћу поскупјети", каже Кос за Независне новине.

Он је коментаришући велика осцилирања цијене сирове пшенице, која је берзанска роба, подсјетио да је прошле године тона из увоза на почетку јесени коштала 140 евра, док је у јануару њена цијена скочила на 210 евра по тони.

"Млинари из РС највише увозе из Мађарске и Србије. Цијена тоне мађарске пшенице је већ сада досегла 180 евра по тони. У Србији је тренутна цијена тоне 160 евра, али је сасвим сигурно да ће се и у Србији цијена изједначити с Мађарима, јер је то њихова пракса", каже Кос.

Он је констатовао да тренутна домаћа производња пшенице готово и не постоји, тако да ће домаћи млинари у огромној мјери бити оријентисани на увоз.

"Ове године ћемо сасвим сигурно увести и до 100.000 тона пшенице, што је значајно више у односу на претходне године када домаћи род не подбци као сада", каже он.

Према његовим ријечима, останак цијена брашна на истом нивоу би се у тренутним околностима могао назвати правим чудом.

И домаћи ратари потврђују да је овогодишњи род пшенице у односу на претходни мањи у просјеку за 30 и 40 одсто.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије, рекао је да ће овогодишњи род пшенице бити много мањи у односу на прошли, али и да ће квалитет подбацити, јер је велики број житница био поплављен.

Хјеб неће поскупљивати

За разлику од млинара и ратара, у пекарској индустрији РС засад нису песимисти и мисле да ове јесени и зиме цијене хљеба неће расти.

Саша Тривић, предсједник Одбора пекарске индустрије РС, каже да је сигуран како упркос могућим осцилацијама цијене пшенице до поскупљења хљеба у РС ипак неће доћи.

"Тренутне берзанске цијене су за нијансу ниже у односу на исти период прошле године и мислим да ће млинари купити сасвим довољно пшенице по тренутним цијенама, што би требало да обезбиједи одређену стабилност у времену пред нама", каже Тривић. Он је истакао да се упркос евентуалним промјенама цијене пшенице, али и цијене хљеба током јесени и зиме неће мијењати, односно да ће векна хљеба и даље коштати између 1,20 и 1,30 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана