Пораст штедње грађана у РС

ATV
Пораст штедње грађана у РС

Бањалука - Нема пара, а рачуни пуни. Барем тако показују подаци Агенције за банкарство.Само у првих девет мјесеци прошле године, грађани Српске у банкама су чували 128 милиона марака више него 2016 године.

Да банкарима добро иде, потврђују и у бањалучкој ”Уникредит банци”. Кажу, штедња је код њих прошле године расла десет одсто. Грађани, тврде, играју на сигурно, и радије одлучују да новац повјере банци, јер ће од тога профитирати.

“Штеде за неке будуће потребе, познате и непознате. И с друге стране, штеде да би остварили профит од каматних стопа. Дефинитивно, кад погледамо структуру штедње наших клијената, они су засновани на повјерењу”, каже Синиша Аџић, извршни директор “Уникредит” банке Бањалука.

Ако већ толико кукамо да се нема, откуд онда толики пораст штедње, питају грађани. Ипак, покушавају да објасне ту појаву тиме да није неуобичајено да се на штедњу ставља чак и десетак марака мјесечно, све не би ли се понешто скупило за одређено вријеме. Наравно, ко им више, више и ставља на рачун.

Ту је и помоћ родбине из дијаспоре која шаље новац па, ако се већ не потроши, онда иде на штедњу, а банке су, према економистима, најбезбједнија мјеста за то. Објашњавају да је штедња сигурна опција, у односу на инвестирање, посебно у страној валути.

“Без обзира што је конвертибилна марка већ дужи низ година стабилна и што није било неких проблема везаних за стабилност домаће валуте. Вјероватно с обзиром на искуства пријератна се грађани одлучују да штеде у страним валутама, што сматрају за сигурнији вид штедње”, рекао је Саша Грабовац, удружење економиста “SWOT”.

“Ако погледамо тржиште капитала у БиХ и могућности инвестирања, оно је доста сужено. Можете погледати и стање на бањалучкој и сарајевској берзи, оно једноставно није стимулативно за било какав вид инвестиције”, каже Синиша Пепић, економиста.

За девет година, штедња грађана у Српској порасла је за чак 180 одсто. Иако је тако, грађани Федерације у банкама чувају далеко већи износ новца, скоро четири пута више. Док је у Српској штедња по становнику 1750, у Федерацији се та цифра попела на 4400 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана