Одбачене понуде за Шећерану

Маријана Миљић
Одбачене понуде за Шећерану

Бијељина - Скупштина повјерилаца бијељинске "Шећеране" у петак није прихватила понуду ниједног од четири заинтересована купца, јер нико од њих није понудио довољно новца за фабрику.

Вриједност понуда које су доставиле компаније из Хрватске, Турске и Вијетнама, те група инвеститора из РС кретала се између шест и десет милиона марака. Најиздашнија је била компанија "Констракшн корпорејшн" из Вијетнама, која је понудила десет милиона КМ, док је Горан Вајкић из Бањалуке, који је на челу групе инвеститора, нудио 6,75 милиона марака. Пољопривредни комбинат "Кутјево" из Хрватске био је спреман да за државни капитал плати 6,4 милиона, а турска компанија "Боздаг имплик" шест милиона КМ.

Скупштина повјерилаца одбацила је све понуде, уз аргумент да "Шећерана" вриједи много више. Повјериоци су затражили да буде одржана четврта лицитација, на којој имовина фабрике не би требало да буде понуђена испод 15 милиона марака.

- Лицитација у октобру биће посљедња. Ако и она пропадне, имовина ће бити сразмјерно подијељена повјериоцима и услиједиће реорганизација "Шећеране" - рекао је предсједник Одбора повјерилаца Фаик Мухић.

Повјериоци очекују и да ће сва четири заинтересована купца побољшати понуде и понудити најмање 15 милиона КМ.

Стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић није желио да коментарише одлуке повјерилаца.

- Не мијешам се у њихове одлуке. Радићу и даље према њиховим одлукама и поштовати их. Слиједи четврта лицитација - казао је Ђурђевић.

Нова сједница Скупштине повјерилаца најављена је за 25. октобар.

На првој лицитацији имовина је понуђена за 23,74 милиона, другој 16,50 милиона, а трећој 11,87 милиона марака.

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Приједлог за отварање стечаја поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015, а крајем те године је он и покренут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана