Обећане плате одгодиле штрајк радника Фабрике цијеви Унис

Маријана Миљић
Обећане плате одгодиле штрајк радника Фабрике цијеви Унис

Дервента - Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте одустали су од обуставе рада коју су најавили за јуче, јер су од управе добили обећање да ће им до краја мјесеца бити исплаћена новембарска плата и дио осталих дуговања.

Запослени посрнуле дервентске фабрике раније су најавили да ће обуставити рад јер им поново нису исплаћене плате на вријеме. Међутим, нова обећања управе нису угасила машине у погонима.

- Са руководством предузећа склопили смо нови споразум. Обећали су нам да ће до 31. јануара исплатити новембарску плату и одређени износ дуговања за доприносе и превоз. Измириће и сва дуговања према једном раднику који треба да буде пензионисан. Ако ова обећања не буду испуњена, ми ћемо 31. јануара обуставити рад и ступити у штрајк глађу - казала је предсједница синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић.

Управа "Униса" обећала је и да ће до краја априла ове године бити измирена и сва преостала дуговања према запосленима.

- Од тада би требало да почну редовне исплате плата и осталих накнада и уплата доприноса. Остаје да видимо да ли ће то бити испоштовано. Свако пробијање рокова убудуће ћемо казнити. Нема више сврхе преговарати и понављати једно те исто - навела је Миланковићева.

Руководство "Униса" обећава да ће овај пут све договорено бити испоштовано и да ће им у томе помоћи склапање уговора са једном компанијом из Русије.

- Преговори у вези са потписивањем уговора са руским партнером су у завршној фази. Очекујемо да већ у току седмице тај документ буде потписан. Тиме ћемо све погоне ставити у функцију и омогућити несметано функционисање фабрике, а тиме и редовне исплате радницима - казао је директор "Униса" Душан Живковић.

Према незваничним информацијама управа "Униса" преговора о склапању посла са руским металским заводом "Магнитогорск", а добијање тог посла требало би да дигне из пепела посрнуло предузеће.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру 2016, а тај документ добио је зелено свјетло крајем априла 2017. године. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је и власник "Униса".

Колапс "Униса" довео је у проблеме и Извозно-кредитну агенцију БиХ, која му је издала гаранције вриједне више од 150 милиона марака, иако је њен капитал износио свега око 52 милиона. Овим предузећем и стањем у агенцији која је доспјела на ивицу пропасти бавила се и истражна комисија Парламента БиХ чији су закључци прослијеђени правосудним институцијама.

Дуговања

Дуговања Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте износе око пола милијарде марака, а највеће потраживање има Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од 195 милиона КМ. Исплата потраживања дефинисана је планом финансијског и оперативног реструктурирања "Униса" у року од десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана