Наплата утег на ногама предузећа

Марина Чигоја
Наплата утег на ногама предузећа

Бањалука - Недостатак свјежег новца у привреди Српске представља све већи проблем, а предузећа на наплату својих потраживања у просјеку чекају 120 дана.

У Привредној комори РС кажу да је један од њихових приоритетних захтјева за рјешавање проблема неликвидности привреде и ванбуџетских фондова примјена закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије. Осим тога, неопходно је и донијети закон о роковима измирења новчаних обавеза с обзиром на проблем дуговања фондова према привреди по основу рефундирања накнада за боловање.

- Изузетно је важно да привреда не буде доведена у неравноправан положај када су у питању рокови плаћања - рекао је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже да постоје двије врсте проблема, у зависности од тога да ли фирма мора да плати или чека на наплату.

- Проблем је што, због структуре наше привреде, односно велике увозне зависности и чињенице да неке фирме имају монопол, ми неријетко морамо да платимо робу не за 120 дана, за колико у просјеку наплаћујемо своја потраживања, него им чак морамо платити и авансно. Оно што је специфично за “Витаминку” је да ми, колико дамо за воће и поврће, скоро толико дамо и за амбалажу. С обзиром на то да немамо произвођача у БиХ, често за ту амбалажу морамо да дајемо аванс - рекао је Микић.

Истакао је да проблема има и са трговачким центрима, јер су произвођачи приморани да прихватају услове које они намећу, па чак и неке њихове стандарде, посебно када је у питању извоз.

- Трговачки центри нам траже дужи рок за плаћање и рабате, а ако не пристанемо, неће да узму нашу робу. Доведени смо у ситуацију узми или остави - рекао је Микић.

Упозорио је и на проблем различитог третмана дуга јавног и приватног сектора и истакао да сви субјекти морају бити равноправни.

- Ми смо пореске пријаве предали до десетог дана у мјесецу и за десет дана морамо да платимо ПДВ, а с друге стране, ако треба да добијемо поврат ПДВ-а од државе, рок је 60 дана, што није у реду - рекао је Микић и додао да се у ситуацији потпуне неликвидности и пада куповне моћи стање не може поправити ако се привреда натјера да плати затезне камате зато што није платила обавезе на вријеме.

Власник и директор предузећа “Фрукта трејд” Душан Рељић каже да су рокови плаћања у РС, као и у неким земљама у окружењу, прешли 120 дана.

- Међутим, већи проблем је што постоје и фирме које не плаћају никако и нуде компензацију - казао је Рељић и додао да не очекује много ни од закона о роковима измирења новчаних обавеза чији је нацрт недавно усвојен.

Мјере заштите

Жарко Микић је истакао да мора бити спријечен увоз робе која је у другим државама субвенционисана.

- Држава мора заштитити и ставити домаће произвођаче у исту позицију са иностраним. Ако друге државе у регији имају нецаринске мјере, морамо их и ми имати - нагласио је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана