Миле Радишић тужио ИРБ

Capital.ba
Миле Радишић тужио ИРБ

Бањалука - Миле Радишић тужио је Инвестиционо-развојну банку (ИРБ) Републике Српске јер је одбила да му врати 183.000 КМ којима је купио акције Медицинске електронике, а које су, након што је осуђен на трогодишњу казну затвора због манипулације тим акцијама, враћене ИРБ-у.

 Како сазнаје пословни портал "Capital.da", Радишић је тужбу против ИРБ-а, односно фондова којима ИРБ управља – Акцијског фонда и Фонда за реституцију, поднио прошле седмице Основном суду у Бањалуци.

"Тужилац Миле Радишић је покренуо парнични поступак против ИРБ-а, Акцијског фонда и Фонда за реституцију ради исплате дуга од 183.073 КМ. Ова тужба је у суду запримљена 18. маја", рекли су за поменути портал у Основном суду у Бањалуци.

Миле Радишић је крајем 2015. године упутио захтјев ИРБ-у да му врати 183.000 КМ којима је куповао и манипулисао акцијама

"Медицинске електронике" због чега је заједно са тадашњим директором ИРБ-а Бојаном Голићем и двојицом службеника ИРБ-а осуђен на затворску казну.

У ИРБ-у су за "Capital.ba" потврдили да нису прихватили тај Радишићев захтјев. "ИРБ РС није вратила новац купцу Медицинске електронике", рекли су у ИРБ-у.

Иако је правоснажно осуђен за манипулацију акцијама и иако је пресудом наложено да се оне врате претходном власнику, односно ИРБ-у, правници кажу да је у овом случају систем заказао, те да је, случајно или намјерно, Радишићу остављена могућност да тражи враћање новца који је уложио у куповину акција.

Правници кажу да је суд пресудио да се уговор о купопродаји акција "Медицинске електронике" раскида и да се оне враћају претходном власнику.

Међутим, како кажу, суд није навео да су акције стечене кривичним дјелом и да му се одузимају, пише портал.

Ипак, чак и ако суд пресуди у Радишићеву корист, враћање новца који тражи свакако није праведно нити морално, с обзиром на то да је осуђен за кривично дјело у вези са тим акцијама те да се неко вријеме чак налазио и у бјекству како би избјегао казну. (Capital.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана