ММФ очекује спорији раст привреде БиХ

Маријана Миљић
ММФ очекује спорији раст привреде БиХ

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) није оптимистичан у погледу развоја економских прилика у БиХ и у најновијем извјештају је снизио прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) за ову годину са 3,2 одсто на три процента.

У дијелу извјештаја ММФ-а под називом "Перспективе свјетске економије", који се односи на БиХ наведено је да ће економија у идућој години расти по стопи од 3,5 одсто. Ту је песимизам још израженији, јер је ММФ у октобру прошле године прогнозирао за 0,5 процената већи раст за 2017. годину. Стручњаци ММФ-а предвиђају да би економија БиХ тек 2022. године могла достићи стопу раста од четири одсто.

ММФ прогнозира да ће привредни раст земаља југоисточне Европе у идућем двогодишњем периоду бити у успону и да ће у овој години њихов БДП порасти три, а у наредној 3,3 процента.

Када је ријеч о земљама југоисточне Европе висок раст од 3,7 одсто у овој години ММФ очекује у Албанији, док је на другом мјесту Црна Гора са стопом од 3,3 одсто. Слиједи Македонија са 3,2 процента, док је за Србију и БиХ прогнозирана идентична стопа привредног раста од три одсто. На зачељу колоне налази се Хрватска, којој је прогнозиран раст економије од 2,9 одсто.

Економиста Горан Радивојац сматра да је један од разлога за снижавање прогнозе раста БДП-а БиХ застој у реализацији проширеног аранжмана са ММФ-ом.

- Одговоре на питања у вези са смањењем стопа раста економије требало би да дају управо они који креирају политику развоја привреде и друштва. БиХ је простор који је економски и финансијски постао толико проблематичан са аспекта пореских давања и задуживања и због тога немамо потенцијал раста. Корекције раста нису толико страшне колико забрињава негативан тренд. Главно питање је како ће власти консолидовати финансијски систем. Под знаком питања је и да ли ће аранжман са ММФ-ом бити довољан и да ли ће власти морати додатно да угазе у мутну воду звану ПДВ и дићи стопе ПДВ-а, а у исто вријеме смањити давања социјалним категоријама. То је алтернатива која није толико далека и која нас може сустићи у наредних годину-двије - истиче Радивојац.

Нагласио је да су јавне финансије БиХ пренапрегнуте и да је привреда отерећена.

- Привреда то не може да трпи. Она може да пуже, али никако да трчи - сликовито је објаснио Радивојац.

Стручњаци ММФ-а побољшали су прогнозу раста глобалне економије на 3,5 одсто за ову годину са претходно прогнозираних 3,4 одсто. Прогноза раста свјетске економије за 2018. годину је задржана на 3,6 одсто.

Прогноза раста БДП БиХ

Прогноза раста привреде БиХ из априла 2017. године

3% - 2017. година

3,5% - 2018. година

Прогноза раста привреде БиХ из октобра 2016. године

3,2% - 2017. година

4% - 2018. година

Прогноза раста привреде земаља југоисточне Европе за 2017. годину

3,7% - Албанија 

2,9% - Хрватска 

3,2% - Македонија

3,3% - Црна Гора

3% - Србија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана