Лошија прогноза за економију БиХ

Маријана Миљић
Лошија прогноза за економију БиХ

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је своју ранију прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) БиХ за ову и идуће двије године.

У најновијем извјештају ММФ-а под називом „Регионалне економске перспективе за јесен 2017. године - Европа“, који је јуче представљен у Сарајеву, прогнозирана стопа привредног раста за БиХ из априла знатно је снижена. Само прије шест мјесеци економисти ММФ-а очекивали су да ће БиХ ову годину завршити са растом БДП-а од 3,6 одсто, идућу 3,7, а 2019. годину од 3,3 процента. У најновијем извјештају за ову годину је прогнозиран раст од 2,8 одсто, идућу три и за 2019. 3,2 процента.

Један од разлога за скептицизам ММФ-а јесте изостанак очекиваних реформи и неусвајање измјена Закона о акцизама БиХ на којима ова међународна финансијска институција инсистира већ мјесецима и због чега је блокирана исплата новца из аранжмана са БиХ.

- Многи тврде да ММФ инсистира на повећању акциза у БиХ, али ми желимо првенствено да видимо у програму са БиХ само јачи привредни раст. Вишим акцизама би био обезбијеђен велики износ новца неопходног за изградњу инфраструктуре - рекао је замјеник директора ММФ-а за Европу Јерг Декресин.

Према његовим ријечима пред БиХ остају и изазови у погледу унапређења рада институција, а посебно правосуђа за које је оцијењено да је по ефикасности најлошије у поређењу са земљама региона.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је након представљања извјештаја ММФ-а да очекује да ће ситуација у БиХ и идућој години остати стабилна.

  • Потребно се усредсредити на побољшање структуре буџета на свим нивоима власти, јачање јединственог финансијског система, побољшати рад институција и ријешити недостатке у управи. Неопходно је повећати и ниво директних страних улагања да би се подржала јача стопа економског раста и смањила незапосленост - навео је Софтић.

Цијела Европа у плусу

Јерг Декресин рекао је да економски раст веома снажан и да је ово прва година након глобалне економске кризе из 2009. у којој су све земље Европе забиљежиле раст.

- Очекујемо да ће у средњем року бити настављен снажан раст у Европи, али постоје одређени ризици и у кратком року може бити неких изненађења која су наизглед позитивна - нагласио је Декресин.

Прогноза раста БДП-а БиХ из априла и октобра 2017. године

Стара прогноза Нова прогноза Разлика

2017.          3,6                       2,8              -0,8

2018.          3,7                       3                 -0,7

2019.          3,3                       3,2              -0,1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана