Купци »грабе« шпорете и гријалице

nezavisne.com
Купци »грабе« шпорете и гријалице

Бањалука, Сарајево - Упоредо са доласком хладнијих дана, трговци који продају гријна тијела задовољно трљају руке, јер је посла знатно више, а поред шпорета, масовно се купују и радијатори и гријалице.

Убједљиво највећа јагма влада за пећима на чврста горива, што и не чуди, будући да све анализе показују да је најисплативије загријавање просторија на дрва.

Илустрације ради, десетак метара огревног дрвета, изрезаног и исцијепаног, кошта око 750 марака, а гријање на струју или плаћање рачуна градској топлани изађе вас много више, пише портал Незавнисних.

У свим специјализованим трговинама које продају гријна тијела потврдили су да купаца не мањка већ дуже вријеме, пошто је сезона увелико почела.

Тако су у једној сарајевској трговини истакли да су гужве примјетне, те да се купује готово све, од шпорета, до такозваних кварцних гријалица.

"Чак су поједине врсте шпорета већ и 'разграбљене', а мислим да ће нам стићи за дан-два или, пошто стиже викенд, најкасније у понедјељак", казали су у у тој трговини.

Посла имају и трговци у Бањалуци, а такође свједоче да се шпорети највише купују.

"Има купаца доста. Ко жели такозвано норвешко гријање, за то постоје разне варијанте, а цијене се крећу од 120 до 350 марака. Када је ријеч о шпоретима, 'Смедерево' и 'Металац' коштају од 249 марака до 350, што зависи од величине. Шпорети 'Алфа плам' коштају од 469 марака па  до хиљаду КМ", казали су из бањалучког "Еуросплета".

Да купаца имају много, свједоче и у предузећу "Зеус" Бањалука, гдје истичу да се најбоље продају пећи на чврсто гориво.

"Цијена је пресудан фактор који купца наводи на куповину", казали су у предузећу "Зеус" Бањалука.

У "Роботу" Гламочани, код Лакташа, кажу да такође купаца има и да се највише траже шпорети.

"Стигли су нам и уљани радијатори те конвектори, како метални, тако и стаклени, али шпорети највише иду. Када је у питању куповина, купцима је најбитнија цијена ", наводе у "Роботу".

Купци бањалучког "Тропик центра" на вријеме су се почели припремати за хладније дане који долазе, тако да је, истичу трговци, сада незнатно примјетна повећана потражња за гријним тијелима попут гријалица, радијатора и слично.

"Повећан промет сличних производа имали смо прије овог захлађења, што повезујемо са добром  акцијском понудом коју смо имали кроз купон-каталог 'Бонбоњера'", кажу у бањалучком "Тропик центру".

У предузећу "Фис" Витез навели су да се, упоредо са падом температуре, повећала и потражња за гријним тијелима у њиховим продајним центрима широм БиХ.

"Купци су заинтересирани за различите типове, али ипак предњаче новине на нашем тржишту, попут конвектора и пећи на пелет", истичу у "Фису".

Многи ће се у наредним данима привући шпорету, радијатору или гријалици, јер метеоролози најављују доста хладно вријеме, са јутарњим температурама од тек неколико степени изнад нуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана