Криза кочи и извоз и увоз

Драгана Келеч
Криза кочи и извоз и увоз

Бањалука - Извоз и увоз порасли су у првих девет мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период, али је увоз растао знатно бржим темпом него извоз.

Према подацима које је јуче објавила Агенција за статистику БиХ, из БиХ је у прва три тромјесечја извезена роба у вриједности од 6,408 милијарди марака, што је за 1,8 одсто више него у истом периоду лани. Вриједност увоза истовремено је достигла 11,886 милијарди КМ и порасла је на годишњем нивоу за 6,5 одсто. Покривеност увоза извозом износила је 53,9 одсто, а спољнотрговински дефицит 5,478 милијарди марака. Стопа покривености увоза извозом смањена је са 56,4 одсто из истог периода прошле године.

Највећу трговинску размјену БиХ је имала са земљама ЕУ, на чије тржиште је у првих девет мјесеци 2014. извезена роба вриједна 4,703 милијарде КМ, што је за 0,5 одсто више него у истом периоду лани. Увоз из ових земаља вриједио је 7,083 милијарде КМ, што је за 4,6 одсто више него у истом периоду прошле године, па је покривеност увоза извозом била 66,4 одсто.

Други најзначајнији трговински партнер су земље потписнице ЦЕФТА споразума. Вриједност извоза на то регионално тржиште у прва три тромјесечја износила је 963 милиона марака, што је за један одсто мање него у истом периоду 2013. године. Увоз је истовремено порастао за 11 одсто, на 1,336 милијарди КМ, па је покривеност увоза извозом износила 72,1 одсто.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић рекао је да су резултати спољнотрговинске размјене у првих девет мјесеци ове године веома лоши.

- На веома скромне или боље рећи лоше резултате спољнотрговинске размјене утицао је драстичан пад инвестиција, које су зауставиле економски раст ове године. БиХ је у посљедњих неколико мјесеци остварила најнижи ниво инвестиција, а кључан разлог за то је што није направила одговарајуће економске помаке и није створила повољнији пословни амбијент. На трговинску размјену негативно се одразио и пад активности у производњи, прерађивачкој индустрији, вађењу руде и камена, пољопривреди и шумарству - истакао је Хасић и додао да су велике посљедице оставиле и поплаве.

БДП

Бруто домаћи производ (БДП) БиХ смањен је у другом кварталу ове године за 1,2 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у области вађења руда и камена пад је износио 16,2 одсто, пољопривреди, шумарству и риболову 10,8 одсто, пословању са некретнинама 9,6 одсто, производњи и снабдијевању електричном енергијом 8,8 одсто, а у хотелијерству и угоститељству 5,4 одсто. Раст је забиљежен у области административних и помоћних услужних дјелатности од 13,4 одсто и грађевинарству од 7,8 одсто.

БДП РС у другом кварталу смањен је за 0,9 одсто у односу на исти период 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана