Крајина осигурање превазишло кризу

Маријана Миљић
Крајина осигурање превазишло кризу

Бањалука - Осигуравајуће друштво "Крајина осигурање" из Бањалуке четврт вијека постојања, након свих проблема са којима се борило, прославља са позитивним резултатом, склапањем нових послова и растом премије и броја осигураника.

"Крајина осигурање" настало је 23. јуна. 1992. године издвајањем бањалучке филијале из бившег осигуравајућег друштва ЗОИЛ "Сарајево".

- Нека времена у којима је ово друштво требало да доживи експанзију, нажалост, нису то била. Прошлост остављамо иза себе и 25 година рада славимо у бољем времену и чекајући рјешења која су на на видику - казао је директор "Крајина осигурања" Елмедин Ђузел.

"Крајина осигурање" је, након низа проблема и афера који су услиједили доласком нових власника и у протеклих годину и по га довели у незавидну позицију, почело да биљежи боље резултате, које потврђује раст премије и броја осигураника и склапање нових послова.

- Половином фебруара били смо пред стечајем, али смо успјели да се дигнемо на ноге. Рођендан прослављамо са позитивним финансијским показатељима. Томе је допринио нови Управни одбор, менаџмент и 85 радника који су остали у "Крајина осигурању" и нису одустали од овог осигуравајућег друштва - казао је Ђузел.

"Крајина осигурања" је формирањем новог менаџмента у другој половини априла почело да прибавља премију, исплаћује штету, плате и текуће обавезе.

- Након 13 мјесеци добили смо увјерење Пореске управе да имамо измирене све обавезе и самим тим створени су услови да учествујемо на јавним позивима и тендерима. У позицији смо да договарамо, осигуравамо и суосигуравамо велике системе с обзиром на то да ћемо са 30. јулом покрити техничке резерве у стоодстотном износу. До сада смо исплатили и штету тешку више од милион марака за претходне године - нагласио је Ђузел.

"Крајина осигурање" је прошлу годину завршило са губитком од 1,11 милиона, док је у првом овогодишњем тромјесечју остварена добит од 220.000 КМ. Менаџмент очекује позитиван резултат и на полугодишту и крају године.

Суноврат "Крајина осигурања" почео је од када су кроз докапитализацију његови већински власници постали Навен Агарвал и Гупте Нете, који су почели да вуку низ штетних и незаконитих потеза, због чега је била уведена и ванредна управа у "Крајина осигурање". Скупштина акционара, коју је сазвала Инвестиционо-развојна банка РС, смијенила је 21. априла чланове Управног одбора и именовала нови. Тиме је банка као највећи појединачни акционар преузела управљање овим друштвом.

Ширење мреже

"Крајина осигурање" шири пословање и на ФБиХ и чека сагласност за отварање прве пословнице у Бихаћу.

- Очекујемо ове године да ћемо наставити ширење пословања и на остале градове у овом ентитету. У плану је да до краја 2018. године будемо присутни у свим већим градовима на подручју ФБиХ - казао је Елмедин Ђузел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана