Компанија Сава Семберија прославила 70 година успјешног рада

Срна
Компанија Сава Семберија прославила 70 година успјешног рада

Бијељина - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Бијељини, гдје је присуствовао прослави 70 година рада Фабрике "Сава Семберија", да Влада Републике Српске у оквиру својих могућности подстиче развој индустријског сектора, посебно прехрамбено-прерађивачки.

"Прехрамбено-прерађивачки сектор је важан, јер је Српска у великој мјери аграрно подручје", рекао је Ђокић и најавио наставак подршке успјешним предузећима и менаџерима.


Према његовим ријечима, када предузеће приватизују успјешни људи то је већа гаранција за његово успјешно пословање и то је доказао власник компаније "Сава Семберија" Милорад Крстић.

Ђокић је додао да "Сава" у свом пословању има проблема да обезбиједи довољно сировине на домаћем тржишту и проблем са обезбјеђивањем адекватне радне снаге.

"Значајно је да они сваке године повећавају обим производње и број запослених и да су међу изузетно квалитетним предузећима Републике Српске на које смо поносни", закључио је Ђокић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић честитао је Крстићу и запосленима значајан јубилеј и истакао да су у "Сави" препознали потенцијал Семберије, уз оцјену да је "Сава" била и остала бренд на овим просторима.

"Компанија жСаваж је и један од великих претеча развоја кооперантске производње на овом простору и данас је значајна у томе", рекао је Глухаковић.

Он је нагласио значај компаније "Сава" и у промоцији домаће производње кроз кампању "Наше је боље" коју спроводе Влада Републике Српске, Министарство трговине и туризма и Привредна комора Српске.

"Ми желимо да на прво мјесто ставимо домаће произвођаче и овакве компаније које имају велики број запослених и хиљаде коопераната, поготово у плодном простору Семберије", рекао је Глухаковић и најавио наставак подршке Владе и ресорних министарстава успјешним привредницима.

Власник компаније Милорад Крстић рекао је новинарима да је срећан што је "Сава" доживјела 70 година рада и да је ријеч о фабрици која је бренд Семебрије.

Према његовим ријечима, у овој седмој години приватног пословања "Сава" ће први пут пословати позитивно, са прерађених 7.000 тона сировине, што јесте велики успјех, али и тек половина прерађивачких капацитета фабрике.

Крстић је рекао да ове године нису имали проблема са сировином, али јесу са обезбјеђивањем радне снаге, због чега је најавио модернизацију погона како би се смањио удио радне снаге и већу сопствену производњу којом ће огледно показати могућности квалитетне производње уз квалитетан рад.

"Ми не смањујемо радну снагу, него не можемо да је нађемо, нажалост", истакао је он и додао да им недостаје свих профила али "вољне радне снаге".

Компанија "Сава" у сезони запошљава до 300 радника, стално је запослено 80 радника, а у призводном програму имају 120 артикала који се извозе на четири континента, највише преко Крстићеве фирме у Њемачкој.

Свечаност поводом 70 година рада компаније "Сава" одржана је у кругу фабрике, уз присутво бројних званица и гостију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана