Кеш дражи од пластике

Жељка Кокот
Кеш дражи од пластике

Бањалука - И док се у земљама Европске уније одавно размишља о замјени готовинског плаћања електронским, економисти и банкари сматрају да становници БиХ још дуго неће бити спремни да шушкање новчаница и звецкање кованица у новчанику у потпуности замијене "пластиком".

Претпоставља се да ће се Европљани ускоро потпуно ослободити готовине јер се кеш у пракси све мање користи. У потенцирању ове идеје предњаче Швеђани, а тим стопама иду и њихове комшије Данци чија централна банка намјерава штампати новчанице само до краја године.

Иако банке у БиХ одавно клијентима нуде могућност да "из фотеље" обављају трансакције уз минималне накнаде, то није скратило дуге редове испред шалтера. Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да су предности безготовинског плаћања бројне са аспекта трошкова, безбједности, брзине и борбе против сиве економије. Ипак, укидање готовине би био дуготрајан процес.

- Учешће готовинског у укупним плаћањима сектора становништва је високо и још нема опадајући тренд, а разлоге требамо тражити у великом учешћу сиве економије, давању попуста на готовинска плаћања, малом броју постерминала, те у традицији и навикама - каже Мишић.

Он сматра да оно што нам омогућавају технологије и нуде банке није довољно уколико се не унаприједи укупан економско-правни и друштвени амбијент.

Члан Удружења економиста РС – SWOT Предраг Дудуковић сматра да БиХ не посједује техничке претпоставке попут увезаног система и доступности интернета у свим крајевима које су предуслов за потпуно укидање готовинског плаћања.

- Тај процес ће се одвијати јако споро, годинама. Овдје још није заживјело ни интернет банкарство, а људи радије стоје испред шалтера 15 минута умјесто да убаце картицу у банкомат и подигну новац - рекао је Дудуковић.

Потпуна замјена готовинског плаћања картичним има своје добре, али и лоше стране. Дудуковић каже да предности безготовинско плаћање увелико надмашује недостатке и као највећу предност издваја контролу токова новца што би минимизирало сиву економију и прање новца.

- Мана је што систем може заказати па појединац може бити ускраћен за нешто што жели да купи иако има новца. Банке би имале увид у врсту робе и услуга које се купују што донекле није у реду са моралног аспекта - каже Дудуковић.

Готовина изазива кризе

Професор и аутор књиге "Забрана готовине - све што треба да знате о предстојећем укидању готовог новца Гералд Ман сматра да су државне и финансијске кризе претходних година убрзале стратешки развој концепта укидања готовине јер у великом броју земаља још постоји опасност од "јуриша на банке", односно масовног подизања готовине, што би могло срушити финансијски систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана