Извоз удвостручен, локомотива малине

Жељка Домазет
Извоз удвостручен, локомотива малине

Сарајево - Извоз воћа и поврћа више је него удвостручен у посљедњих пет година и у 2017. је достигао 214 милиона КМ. Анализа Спољнотрговинске коморе БиХ показује да је извоз у овим секторима 2013. године вриједио 101 милион КМ.

Увоз је у истом периоду растао споријим темпом и прошле године достигао 314 милиона КМ. Захваљујући тим трендовима покривеност увоза извозом је расла из године у годину и са 41 одсто из 2013. достигла 62 одсто у прошлој години.

 

Пет водећих извозних врста воћа и поврћа су малине, јабуке, крушке, шљиве и корнишони који чине око 64 одсто вриједности укупног извоза и од чије продаје у иностранству је инкасирано 136 милиона КМ. Малине су у том контингенту учествовале са 71 милион марака, иако им је пала цијена.

Када је ријеч о залеђеној малини на једну марку увоза извеземо 45,85 КМ. Највише их извозимо у Србију, Њемачку, Шведску, Турску, Аустрију, Словенију, Пољску, Швајцарску и Италију. Највеће количине свјежих јабука и крушака завршавају у Русији. Руске власти су недавно суспендовале увоз јабуке због сумњи да је БиХ као домаће извозила јабуке увезене из Пољске. У Спољнотрговинској комори су истакли да се ради на рјешавању овог проблема.

- Постављана су питања да ли можемо произвести те количине јабука и анализама и инспекцијама је утврђено да можемо - кажу у Спољнотрговинској комори.

Извоз шљиве је био изузетно висок 2013. и потом доживио драстичан пад, да би се стање поправило прошле године када их је у иностранство пласирано за 12 милиона КМ. Највеће тржиште за домаће шљиве је Њемачка, а слиједе Словенија, Аустрија, Русија, Хрватска, Швајцарска, Италија и Белгија.

Узгој корнишона је постао изузетно популаран, а највећи извоз у посљедњих пет година остварен је 2016. и вриједио је 13 милиона КМ. Највеће количине завршавају у Њемачкој, земљама региона и Француској.

Главно тржиште за воћаре и повртаре је Русија у коју је извоз порастао са 1,2 милиона у 2013. на прошлогодишњих 47,4 милиона КМ. У увозу доминирају банане, а у Спољнотрговинској комори истичу да БиХ и даље увози и оно што њени пољопривредници производе.

- И поред велике количине домаћих јабука сваки становник БиХ годишње поједе десет килограма увезених. Увозимо и крушке, пасуљ, црни лук, парадајз, паприке, кромпир и мркву. Прошле године је увезено 296 шлепера са по 20 тона кромпира. Увозимо велике количине воћа и поврћа по ниским цијенама, што доводи у питање квалитет тих производа. Потребно је усвојити правилник о тржишним стандардима за воће и поврће на који се чека неколико година, а он би заштитио домаће потрошаче и произвођаче - казала је секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију у Сектору привреде Спољнотрговинске коморе БиХ Тијана Мухамедагић.

Земље у које највише извозимо (учешће у укупном извозу)

22% - Русија

18% - Србија

17% - Њемачка

9% - Хрватска

5% - Шведска

Вриједност извоза топ пет производа (милиона КМ)

71 – смрзнуте малине

24 - свјеже крушке

20 - свјеже јабуке

12 - свјеже шљиве

9 - корнишони

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана