Интеграл улази у градњу цементаре?

Данијела Стоканић
Интеграл улази у градњу цементаре?

Бањалука - "Фортис групи" из Приједора и кинеској државној компанији CAMCE у изградњи фабрике цемента у Благају код Новог Града могла би се придружити и једна од највећих домаћих грађевинских компанија "Интеграл инжењеринг" из Лакташа.

Преговори "Фортис групе" са кинеским партнерима трају већ дуго и посљедња рунда одржана је прошле седмице када су размотрили појединости о изградњи заједничке фабрике. Сада слиједе разговори и са руководством "Интеграл инжењеринга", који је недавно показао интересовање за овај пројекат вриједан 120 милиона евра.

Генерални директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић истакао је да су и те како заинтересовани за овај пројекат јер су, упркос природним ресурсима које има РС, приморани да цемент купују у Хрватској и ФБиХ.

- Са нашим ресурсима бисмо вјероватно имали јефтинији производ, а то би нам омогућило да на тендерима за извођење радова идемо са нижим понудама како бисмо били конкурентнији на тржишту - рекао је Станковић.

Директор "Фортис групе" Драган Чорокало истакао је да би градња фабрике цемента, ако буде све ишло по плану, могла почети на јесен.

- Да су разговори са представницима кинеске компаније били финализовани протекле седмице, као што смо планирали, већ 15. маја бисмо потписали уговор. Међутим, студија у вези са комерцијално-финансијским анализама је показала да неке ствари треба дорадити и зато се све помјера за неколико мјесеци - рекао је Чорокало.

Додао је да су добили задужење да ангажују домаћи институт који ће урадити додатне анализе у наредна два мјесеца.

- С тим анализама одлазимо код наших партнера у Кину, након чега би требало да буде донесена коначна одлука. Мислим да смо приближили ставове и да све иде како треба и очекујем да ће крајем љета бити потписан уговор - рекао је Чорокало.

Комплетан пројекат процијењен је на 120 милиона евра, а само фабрика би коштала 80 милиона. Процијењено је да би градња трајала најмање двије године. Фабрика цемента имала би близу 300 запослених, а њен пројектовани годишњи производни капацитет је 870.000 тона цемента.

Подршка

Представници кинеске компаније CAMCE су у више наврата боравили у Приједору и Новом Граду и проучавали пројекат. Пројекат је подржало и Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, које је "Фортис групи" у кратком периоду издало концесију на каменолом кречњака, те власт у Новом Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана