Хрвати траже превише за улазак у Шећерану

М. В.
Хрвати траже превише за улазак у Шећерану

Градишка - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић рекао је у петак да Влада није могла да прихвати понуду Пољопривредне задруге “Јанковци” из Хрватске за преузимање Шећеране у Бијељини.

Он је истакао да је обављено неколико разговора са представницима задруге “Јанковци”, која је послала необавезујућу понуду за Шећерану.

- У тој понуди тражено је да РС отпише 24 милиона КМ дуговања Шећеране, да се обезбиједи повољан кредит од 25 милиона за ремонт постројења и још 35 милиона повољних кредитних средстава за кампању покретања фабрике. То Влада није могла да прихвати и наложила је менаџменту Шећеране да трага за новим рјешењима - навео је Мирјанић.

Он је нагласио да је неколико иностраних фирми изразило интерес да инвестира у Шећерану, али да ништа конкретно није договорено.

- Било је потенцијалних инвеститора из Пољске, Бугарске, Русије и Израела, али ништа конкретно није договорено - навео је Мирјанић.

Истакао је да је РС стало да оживи Шећерану, али да не могу прихватити сваку врсту услова.

- Потенцијални партнер мора да уложи своја средства, а сигурно ће имати подршку Владе РС - рекао је Мирјанић.

РС је постала власник Шећеране након што је због прања новца правоснажно осуђен њен претходни власник Зоран Ћопић и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Шећеране, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Производња у Шећерани обустављена је прије неколико година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана