Хемофарм прелази у руке Американаца и Британаца

Танјуг
Хемофарм прелази у руке Американаца и Британаца

Вршац - Њемачка фармацеутска група "Штада", у склопу које послује "Хемофарм", прихватила је понуду инвестиционих фондова "Бејн кепитал" и "Синвен" за преузимање вриједно 5,31 милијарду евра.

У склопу ове аквизиције новог власника добиће и бањалучка

фармацеутска компанија "Хемофарм". "Хемофарм", чије је сједиште и Вршцу, води пословање "Штада групе" у југоисточној Европи и покрива БиХ, Мађарску, Словенију, Хрватску, Албанију, Бугарску, Румунију и Србију.

- Успјели смо да постигнемо договор са два приватна инвестициона фонда. Имали смо веома напорне и тешке преговоре који су дуго трајали и нису била само два фонда, већ четири компаније са којима смо преговарали - изјавио је генерални директор и предсједник Управног одбора "Штаде" Матијас Виденфелс на заједничкој конференцији за новинаре са генералним директором "Хемофарма" Роналдом Зелигером у сједишту "Хемофарма" у Вршцу.

Виденфелс је дошао у Вршац да запосленима пренесе три поруке, а тај разговор су посредством видео-линка уживо могли да прате и запослени у свим "Хемофармовим" фабрикама и представништвима у југоисточној Европи. Прва порука запосленима је да је послије дугог процеса постигнут договор са два фонда, друга да су се с тим сагласили Управни и Надзорни одбор "Штаде", а трећа да је испреговаран веома добар посао не само у оквирима Њемачке, већ и читаве Европе.

- Фондови ће добити 100 одсто власништва, али неће промијенити стратегију компаније - истакао је Виденфелс и додао да је испреговаран посао који је веома значајан за све локације "Штаде", па тако и за "Хемофарм".

Амерички фонд "Бејн кепитал" и британски "Синвен", како је додао, покушаће да унаприједе пословање "Штада групе".

- Они су препознали на нашим локацијама велику вриједност. Стекли смо увјерење да њихова намјера није да расцијепају фирму. Ово је само промјена власништва. Дају нам новац својих клијената који ће помоћи развој наше стратегије. Овај уговор значи да се ништа неће промијенити на нивоу свакодневних активности и да неће бити отпуштања. Претпостављам да ће бити нових инвестиција не само у Вршцу, већ и у цијелом региону - изјавио је Виденфелс.

Генерални директор "Хемофарма" и потпредсједник "Штада групе" за југоисточну Европу Роналд Зелигер изјавио је да су веома срећни што најављују сљедећу фазу у развоју.

- Послије десет година присуства "Штада групе", повећања продаје и производње, сада смо у новој фази како бисмо побољшали наше пословање - изјавио је Зелигер.

Понуда за преузимање је ојачана додатним уговором који гарантује даљи развој свих кључних пословних јединица "Штаде", међу којима је и "Хемофарм".

Фондови са угледом

"Бејн кепитал" и "Синвен" су фондови са вишедеценијским свјетским угледом, прије свега у домену здравственог система и фармације.

Својим досадашњим инвестицијама су увијек доприносили даљем развоју компанија у које су улагали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана