Грађевинци опет запали у кризу

Анита Јанковић
Грађевинци опет запали у кризу

Бањалука - Вриједност грађевинских радова реализованих прошле године у РС смањена је за 4,7 одсто у односу на претходну годину.

Подаци Завода за статистику РС показују да је пад био посебно изражен у посљедња три мјесеца прошле године у којем је вриједност обављених радова смањена 7,8 одсто у односу на исти период 2015. године.

Паду активности грађевинског сектора у прошлој години нешто више је допринијела високоградња, гдје је минус износио 5,5 одсто, док је нискоградња подбацила за 4,3 процента. Оба сектора грађевинарства су додатно успорила на крају године.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић истиче да се стање у грађевинском сектору не може оцијенити задовољавајућим.

- Без отварања великих јавних инвестиција не можемо очекивати значајније помаке - каже Петровић.

Предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС Борко Радинковић такође каже да је на пад активности грађевинског сектора највише утицао изостанак великих пројеката који представљају окосницу развоја ове привредне гране.

- Иако се још изводе радови на другој дионици аутопута, они масовни су приведени крају. У области високоградње проблем имамо са недостатком новца, јер је ослабила привреда, па грађани све мање купују станове. То је узрочно-посљедична веза - објаснио је Радинковић, који је и власник фирме "Бинис бетон" из Бањалуке.

Он је истакао да је грађевински сектор у Српској већ дужи период на врло ниским гранама.

- То је посљедица изостанка страних инвестиција и што домаћи грађевинари тешко налазе изворе финансирања, па многе започете зграде не довршавају. Умјесто да градња зграде траје годину, код неких инвеститора се одвуче на три, јер људи просто немају новца. Изузетне године у грађевинарству биле су 2007. и 2008. након чега је све кренуло низбрдо. Значајнији раст смо имали 2015, али већим дијелом 2016. године забиљежен је пад и лоше пословање - рекао је Радинковић.

Извршни директор грађевинског предузећа "Градип" из Прњавора Милан Бијелић истиче да је један од највећих проблема са којим се сусрећу домаћи грађевинци компликована администрација и процедуре приликом јавних набавки.

- Упркос томе наша фирма је уговорила пројекте за цијелу овогодишњу сезону и обезбиједила довољно посла за све наше раднике - нагласио је Бијелић.

Учинак грађевинарства у прошлој години

- 8,7% - први квартал

- 3,8% - други квартал

+3,3% - трећи квартал

- 7,8% - четврти квартал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана