Форум о интернационализацији пословања шанса предузећима за склапање нових послова

Маријана Миљић
Форум о интернационализацији пословања шанса предузећима за склапање нових послова

Бањалука - Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа биће домаћин једног од највећих пословних догађаја у РС - Форума о интернационализацији пословања, који ће бити одржан 3. новембра на Јахорини.

Централни догађај форума су пословни сусрети предузећа и кластера из земаља региона, али и Русије, Аустрије, Кине и других држава. Форум ће бити организован под покровитељством Европске мреже предузетништва и у сарадњи са Развојном агенцијом Србије.

- До сада је за учешће пријављено око 100 предузећа, кластера и институција. Очекујемо да ће овај форум надмашити претходна два по броју учесника и реализованих пословних уговора. Велико интересовање наших предузећа говори о томе да им је овај вид подршке и те како потребан - рекао је директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.

Претходни форуми у Бањалуци и Новом Саду окупили су 400 учесника, а одржано је око 800 директних пословних сусрета који су омогућили успостављање нових пословних контаката, презентацију производа и првих корака у будућој сарадњи.

- Чланство у Европској мрежи предузетништва омогућило нам је да предузећима у РС понудимо сет механизама подршке, чији је крајњи циљ да унаприједимо њихову конкурентност. Осим пословних сусрета, ту је и могућност организовања привредних мисија, савјетовања и подршке у трансферу технологија, јачању иновативних капацитета и лакшем приступу финансијама и фондовима - истиче Ђукић.

Агенција за мала и средња предузећа заговара и потребу успостављања фондова ризичног капитала који би омогућили почетницима са перспективним пословним идејама и иновативним и брзорастућим предузећима лакши приступ капиталу. У том контексту тренутно се спроводи и међународни пројекат "Акцелератор", који суфинансира ЕУ у оквиру Дунавског транснационалног програма.

- Пројекат има за циљ да, развијањем услуга акцелерације, олакша приступ новцу за финансирање иновација. Акцелератори представљају нови облик предузетничке инфраструктуре који има одређене сличности са пословним инкубаторима, али и разлике. Искључиво су усмјерени на пружање подршке и помоћи почетницима у бизнису, а посебно у сектору информационо-комуникационих технологија. Нуде и интензивне програме менторства у виду подршке развоју производа и пословања и пружају услуге умрежавања, повезивања са инвеститорима и друге облике техничке подршке - навео је Ђукић.

Агенција спроводи и низ других активности да би подржала оснивање, раст и развој предузећа у РС. Захваљујући подршци Амбасаде Шведске у БиХ и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу - СИДА, до краја године биће потписани уговори о додјели првих грант средстава иновативним пословним субјектима.

- Овај пројекат спроводимо у сарадњи са Сарајевском регионалном развојном агенцијом на цијелом подручју БиХ, а један од партнера је и регион Остерготланд из источне Шведске. На располагању нам је фонд од 2,3 милиона евра, које ћемо, кроз шест јавних позива, бесповратно додијелити микро, малим и средњим предузећима и стартапима са иновативним производима и услугама који могу довести до повећања броја запослених, раста конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја. Вриједност појединачних грантова је до 10.000 евра за стартапе и до 30.000 евра за мала и средња предузећа, с тим да предузећа морају обезбиједити и властито учешће - казао је Ђукић.

На први јавни позив за овај пројекат, који је био расписан крајем априла, пријавило се око 700 предузећа, међу којима је велики број из РС. При крају је и друга фаза евалуације пристиглих пријава и након теренских посјета у септембру биће дозначен и први износ новца.

Агенција за развој малих и средњих предузећа већ дуго ради и на превазилажењу великог проблема који имају предузећа.

- Ријеч је о недостатку компетентних радника. Уз подршку владе Швајцарске, кроз програм "Прилика плус", који спроводимо на подручју цијеле БиХ, направили смо одређене резултате. Усмјерили смо се на подизање квалитета практичне наставе у формалном и у образовању одраслих да би се свршени средњошколци и одрасли који прођу обуку за одређено занимање одмах могли укључити у производни процес - казао је Ђукић.

Уз помоћ донатора набавили су и опрему за велики број школских радионица за најдефицитарнија занимања, те обучили 157 наставника практичне наставе у школама металопрерађивачког сектора.

- Припремљени су и приручници и подржано оснивање центара за обуку одраслих на Машинском факултету у Бањалуци и Милићима. Одржане су и радионице на којима су разматрани наставни планови за предмет практична настава, на којима су учествовали наставници практичне наставе и представници предузећа, као и радионице за менторе из предузећа која ће учествовати у процесу обезбјеђивања практичне наставе на радном мјесту - казао је Ђукић.

Агенција спроводи обуке из области пословног планирања и управљања пројектним циклусом. Квалитет тих обука огледа се у томе што полазници раде на конкретним примјерима - својим пословним идејама и пројектним приједлозима. Плод тих радионица је да добију у значајној мјери структурисане пословне планове и пројектне апликације.

- Организовали смо неколико обука за израду бизнис плана за младе и жене предузетнице, а најбоље пословне планове настале на нашим радионицама новчано смо наградили. Пратићемо њихов развој и пружати им подршку да би опстали. И обуке из области пројектног планирања изазвале су велико интересовање. До сада их је успјешно завршило 189 полазника из више од 40 општина и као резултат имамо 22 одобрена пројекта вриједна око 1,5 милиона КМ. То је добар резултат - нагласио је Ђукић.

Агенција је обезбиједила новац и за суфинансирање консултантских услуга предузећима и већ су објављена два јавна позива за те намјене.

- Ових дана расписаћемо и трећи. На овај начин желимо подржати предузећа која не могу самостално превазићи препреке, али и допринијети развоју консултантског тржишта у РС које је још у повоју - казао је Ђукић.

Реорганизација

Широк спектар законских надлежности и бројне активности које се спроводе наметнуле су потребу скорије реорганизације Агенције за развој малих и средњих предузећа у развојну агенцију РС.

Маринко Ђукић вјерује да ће та иницијатива добити подршку Владе РС, јер ју је већ подржало Министарство индустрије, енергетике и рударства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана