Фонд добио дозволу, ускоро прве уплате

Маријана Миљић
Фонд добио дозволу, ускоро прве уплате

Бањалука - Сви услови за почетак рада Европског добровољног пензијског фонда у Српској су испуњени, а ускоро се очекује и потписивање првих уговора са корисницима.

Овај фонд је први добровољни пензијски фонд у БиХ, а његова суштина је да обезбјеђује један вид штедње и сигурније пензионерске дане.

- Друштво за управљање Европским добровољним пензијским фондом добило је од Агенције за осигурање РС дозволу за организовање и управљање Европским добровољним пензијским фондом. Тиме су испуњени сви формални предуслови за почетак рада фонда, а у идућим периоду очекујемо прве уговоре о чланству и уплате. Тиме ће практично Европски добровољни пензијски фонд почети са радом - казала је извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак.

Друштво за управљање Европским добровољним пензијским фондом објавило је јуче скраћени проспект фонда у којем су представљене основне информације које се тичу начина рада и инвестиционе политике. У проспекту је наведено да је уплата доприноса у Европски добровољни пензијски фонд добровољна и да је најмањи износ који чланови могу уплатити десет марака мјесечно. Како би и послодавци били стимулисани да кроз уплату новца подрже своје запослене за њих су припремљене олакшице и ослобођени су намета на уплате у износу до 100 КМ мјесечно. Захваљујући томе послодавац у договору са радником може да му умањи плату за износ који уплаћује у добровољни пензијски фонд. На рачуну радника, осим уплаћеног износа, завршавају и припадајући доприноси, које би послодавац свакако морао да уплати приликом исплате плате, чиме радника стимулише без додатних трошкова.

У проспекту је дефинисана и инвестициона политика која подразумијева да ће се у структури имовине Европског добровољног пензијског фонда доминантно налазити дужничке хартије од вриједности које емитује или је гарант БиХ и Централна банка БиХ, односно РС или ФБиХ, те дужничке хартије са минималним кредитним рејтингом, који утврђују агенције за процјену бонитета.

- У структури портфеља налазиће се хартије од вриједности које је могуће брзо и ефикасно купити и продати по уједначеној и повољној цијени и које доносе потенцијално највећу добит. Инвестициони циљ је постизање дугорочне стабилне стопе приноса. Новац неће бити улаган у некретнине - наведено је у проспекту.

Дефинисан је и начин коришћења акумулираног новца, а чланови га могу повући са навршених 58 година, а најкасније са 70 година живота. Чланови новац могу повући и раније у случају ванредних трошкова лијечења и трајне неспособности за рад. У случају смрти члана Европског добровољног пензијског фонда новац припада особи коју је он навео у уговору као насљедника.

Оснивачи

Оснивачи Европског добровољног пензијског фонда су Скупна покојнинска дружба из Љубљане, Европска банка за обнову и развој и Пензијски резервни фонд РС. Европска банка за обнову и развој има власнички удио од 34, а преостала два партнера по 33 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана