“Фоча” и “Паунци” дижу привреду

Милијана Латиновић
“Фоча” и “Паунци” дижу привреду

Бањалука - Уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана “Фоча” и “Паунци” на ријеци Дрини потписан је јуче у Бањалуци, а ове инвестиције вриједне око 245 милиона евра у идућем периоду биће вјетар у леђа развоју Фоче.

Уговор о изградњи хидроелектрана потписали су министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и вршилац дужности директора “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић.

- Република Србија дала је значај овом енергетском пројекту и исказала интерес да учествује у изградњи ових хидроелектрана, што је потврђено и на посљедњој заједничкој сједници Мјешовитог енергетског комитета Србије и Српске - саопштено је из Министарства енергетике и рударства РС након потписивања уговора.

Ђокић је нагласио да је обавеза “Електропривреде Републике Српске” да формира концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос с “Електропривредом Србије”, с циљем изградње ових енергетских објеката и додао да ће начин реализације пројекта и даљи кораци бити усаглашени на наредној сједници влада Српске и Србије.

- Процијењена инсталисана снага Хидроелектране “Фоча” је 44,15 мегавата, а Хидроелектране “Паунци” 43,21 мегават. Концесија је додијељена на 50 година, а хидроелектране ће бити изграђене најкасније у периоду од шест година од дана потписивања уговора - наведено је у саопштењу.

Начелник Фоче Радисав Машић истиче за “Глас Српске” да је ово веома велика и значајна инвестиција за општину и све њене становнике на коју се чекало годинама.

- За нас то значи много јер не само што ће та инвестиција омогућити нова запошљавања и створити нову материјалну вриједност него такве инвестиције повлаче за собом развој и других дјелатности као што су угоститељство, туризам и трговина. Очекујемо да то буде велики развојни замајац наше општине - рекао је Машић.

Влада Српске додијелила је крајем јануара “Електропривреди Републике Српске” концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана “Фоча” и “Паунци” на ријеци Дрини. Тада је наведено да је концесионар прије закључења уговора о концесији за ХЕ “Фоча” дужан да уплати у корист буџета Републике Српске једнократну накнаду за уступљено право у износу од око 1,16 милиона марака, док једнократна накнада за уступљено право за ХЕ “Паунци” износи 1,23 милиона КМ.

ПХЕ “Чапљина”

Лука Петровић је рекао јуче да ће електрична енергија која у овој години буде произведена у проточној хидроелектрани (ПХЕ) “Чапљина” бити дијељена у омјеру 50 према 50 одсто, чиме ће први пут послије 15 година први киловати из овог постројења бити додијељени и “Електропривреди”.

Он је истакао да ће уговором ЕРС-а, “Хидроелектрана на Требишњици” и “Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босна” постројење у Чапљини бити ангажовано и за потребе ЕРС, што ће позитивно утицати на електроенергетски биланс Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана