Фирме из РС у лову на уговоре са Нијемцима

Маријана Миљић
Фирме из РС у лову на уговоре са Нијемцима

Бањалука - Њемачке фирме покренуле су иницијативу за проналажење добављача у земљама централне и источне Европе, а велики број привредника из Српске пријавио се на тај позив у нади да ће уговорити послове са компанијама из највеће европске економије.

Компаније из Њемачке траже првенствено добављаче из сектора ауто-индустрије, машиноградње и израде постројења.

Домаће фирме за остваривање потенцијалне сарадње са 38 њемачких предузећа могу се пријавити до 25. августа, а главни састанак на којем ће бити уговарани послови биће одржан 26. октобра у Прагу. Њемачке компаније ће пристигле пријаве, прије главног састанка у Прагу, анализирати и позвати на разговоре фирме за које процијене да су им интересантне за партнерство.

У Привредној комори РС истичу да влада велико интересовање привредника из Српске за сарадњу са Нијемцима, али да за сада не могу износити тачан број пријављених.

- Не треба да значи да ће све фирме које се пријаве и присуствовати кључном састанку у Прагу. Концепт овог догађаја дефинисале су њемачке фирме и Представништво њемачке привреде у БиХ као главни организатор. Наше компаније треба да доставе пријаве и своје профиле, а фирме из Њемачке ће их прегледати и на основу тога бирати оне за које процијене да имају потенцијал да им буду партнери. Половином октобра имаћемо коначан број учесника из БиХ на састанку са привредницима Њемачке - казали су у Привредној комори.

Наглашавају да су предузећа из РС увијек заинтересована за остваривање сарадње са иностраним партнерима, посебно када је ријеч о компанијама из Европске уније.

- У томе посебно предњачки металски сектор, гдје наше фирме имају дугогодишњу сарадњу са компанијама из Њемачке. Велики број њих одавно ради за предузећа из ове земље. Наша предузећа су заинтересована за ширење те сарадње и успостављање нових послова јер се ради о сигурним партнерима - казали су у Привредној комори.

Привредници из Српске пријаву за успостављање сарадње са њемачким фирмама могу поднијети путем Привредне коморе РС или Представништва њемачке привреде у БиХ.

Извоз

Привредници истичу и да широка лепеза домаћих производа завршава на њемачком тржишту, а у томе предњачи област дрвопрераде.

- Петина укупног извоза намјештаја из РС заврши на тржишту Њемачке. Сваке године имамо тренд раста извоза у ову земљу - казао је секретар Удружења дрвопрерађивача РС Лазо Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана