Електране и аутопутеви доносе страни капитал

Свјетлана Шурлан
Електране и аутопутеви доносе страни капитал

Бањалука - Директна страна улагања у БиХ у идуће три године, након пада у претходном периоду, требало би да се крећу од 1,6 одсто у овој години до 2,3 одсто БДП-а у 2020. години.

У информацији о перспективама за БиХ 2018 - 2020. године, коју је израдила Дирекција за економско планирање БиХ, наводи се да би страна директна улагања у 2018. години требало да буду око 1,9 одсто БДП-а.

- Ако би дошло до промјене цијена на тржишту и повољнијих услова, могућ је почетак реализације више пројеката из области електроенергетике, који су раније одгођени, а то су термоелектране "Угљевик 3" и "Улог" и хидроелектрана "Мрсово" - истакли су у Дирекцији.

Повећање улагања би требало да буде и у 2019. години и то на до 2,1 одсто БДП-а, док би у 2020. години износила 2,3 одсто БДП-а.

- Уз наставак улагања у електроенергетске објекте, значајнија страна средства би могла донијети и улагања у аутопутеве на принципу јавно-приватног партнерства, уз почетак изградње аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град у дужини од 80 километара - истакли су у Дирекцији. Додали су да у изради пројекције није узета у обзир могућа приватизација дијела "БХ Телекома" и "ХТ Телекома", за које још није донесена одлука.

У информацији се додаје и да би наставак изградње резиденцијалних насеља у околини Сарајева такође требало да допринесе повећању страних директних улагања.

Према подацима Централне банке БиХ за 2016. годину, страна директна улагања су износила 460,6 милиона марака, што је смањење од 10,8 одсто у односу на годину раније, настављајући тренд пада улагања из претходне године.

У Дирекцији су навели да је до пада дошло дијелом због тренутне ситуације у свијету, али и слабе конкурентске позиције БиХ у региону.

- На пад улагања је утицало и слабо пословно окружење у БиХ, индекси конкурентности Свјетске банке према којима је БиХ ниско рангирана. Дошло је и до застоја у изградњи најављених нових великих енергетских и инфраструктурних објеката - истакли су у Дирекцији.

Економски аналитичар Зоран Павловић је рекао да је Дирекција увијек оптимистична и да за поједине пројекте није реално очекивати да буду реализовани.

- Озбиљне инвестиције траже вријеме, сигурност и перспективе и могућности за пласман на домаћем и другим тржиштима. Планиране инвестиције, иако се десе, немају велики ефекат на запошљавање радника, а највећи проблем БиХ је велика незапосленост и нама требају индустрије које запошљавају људе - истакао је Павловић.

Опасности

Опасности од смањења улагања се највише огледају у виду одустајања од изградње великих електроенергетских објеката, као и одсуству страних улагача у процесу приватизације државног капитала.

- У том случају би се учешће страних директних улагања кретало по нешто нижим стопама. Један од значајнијих утицаја на смањење би свакако имао очекивани пад привредног раста Кине, који би се одразио кроз смањено учешће у кредитирању инфраструктурних и енергетских објеката - истакли су у Дирекцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана