Дижу из пепела бившег гиганта из Источног Сарајева

Маријана Миљић
Дижу из пепела бившег гиганта из Источног Сарајева

Источно Сарајево - Производња у Фабрици специјалних трансмисија из Источног Сарајева биће поново покренута, а нови власници некадашњег гиганта за производњу дијелова за војна возила траже простор за рад и воде преговоре са потенцијалним партнерима о склапању послова.

Пропалу фабрику, у којој је стечај покренут прије пет година, у процесу реорганизације купило је предузеће "Мигафекс" из Сарајева чији је власник Момчило Ћиповић.

- Од 2014. све до ове године водили смо рововску борбу са другим понуђачима за фабрику. Након свега у мају ове године она је прешла у наше власништво и регистрована је као друштво са ограниченом одговорношћу - казао је директор и власник Фабрике специјалних трансмисија Момчило Ћиповић.

Нови власник фабрике има већ уговорене послове, а тренутно ради на излажењу простора за рад и стављање машина у погон.

- Машине из фабрике смо задржали. Оне су набављене 1984. године по веома високој цијени и направљене су да производе све што је било тада потребно. Фабрика није радила званично од 2014. године, а прије тога сигурно још деценију. Тих година коришћено је оно што је произведено раније и дијелови су продавани за тенкове у Кувајту. Производња у фабрици не може почети за двије године. Тренутно радимо на обезбјеђењу просторија у којима ћемо концентрисати машине и поставити производну линију, као што је било прије рата. Ударићемо темеље за поновно функционисање Фабрике специјалних трансмисија - казао је Ћиповић.

План је да у почетку фабрика избацује само резервне дијелове за инострано тржиште, које је и раније производила, а постепено ће бити уведени и нови производи.

- Фокус ће бити на тржиштима гдје су склопови компактибилни са нашим производима. Имамо и одређени број људи који су на располагању за производни циклус. У почетку ћемо запошљавати 20 радника, а како фабрика буде расла и развијала се, биће потребе и за додатном радном снагом. У прве двије године рада планирамо да запослимо од 60 до 70 радника. Настојаћемо да на сваког старијег и искусног радника доведемо два млада како бисмо их обучили. Након тога извршићемо селекцију ко је за посао - казао је Ћиповић.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву донио је у априлу 2012. године одлуку о покретању стечаја у Фабрици специјалних трансмисија, а Скупштина повјерилаца је у јулу 2014. одлучила да стечајни управник Радомир Јокић објави оглас за реорганизацију предузећа и избор партнера у том процесу.

Владино одобрење

Влада РС је прошле седмице дала сагласност Фабрици специјалних трансмисија из Источног Сарајева за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да је то учињено због промјене власничке структуре предузећа, односно преласка из акционарског у друштво са ограниченом одговорношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана